08
Dec
2013

Capannori – Zero Waste zgodba o uspehu

Mesto Capannori (Toskana, Italija) je leta 2007 kot prva lokalna skupnost v Evropi sprejelo Zero Waste strategijo do leta 2020. Danes ločeno zberejo 82 % odpadkov, količina nastalih odpadkov se je znižala za 39 %, cene odvoza odpadkov so padle za 20 % in s sistemom je zadovoljnih 94 % prebivalcev.

 

Capannori-logo-300x292
Logotip Zero Waste Capannori

Capannori ima 46.700 prebivalcev in dosega eno najvišjih stopenj recikliranja komunalnih odpadkov v Evropi. Leta 1997 je Rossano Ercolini, sicer učitelj v osnovni šoli, uspel prebivalce prepričati o nesmiselnosti izgradnje načrtovane sežigalnice komunalnih odpadkov. Z njegovo pomočjo so v mestu organizirali ločeno zbiranje od vrat do vrat, leta 2007 pa so lokalne oblasti kot prve v Evropi sprejele Zero Waste strategijo do leta 2020. Ločeno zbiranje so postopoma uvajali v letih med 2005 in 2010, ko so tako zbrali že 82 % komunalnih odpadkov. Leta 2012 so v nekaterih delih občine uvedli plačevanje po dejansko nastalih količinah mešanih ostankov odpadkov s pomočjo mikročipov in nalepk na vrečah. Na teh območjih se je delež ločeno zbranih odpadkov zvišal do 90 %.

Lokalne oblasti trdijo, da gre zasluga za tako uspešno ločeno zbiranje predvsem pravočasnemu in aktivnemu posvetovanju s prebivalci. Za zbiranje informacij in idej so v obdobju dveh let pred vzpostavitvijo sistema organizirali številna javna srečanja, ki se jih je udeležilo 46 % prebivalcev. Vsa gospodinjstva so prejela tiskane informacije, ob uvedbi ločenega zbiranja so prostovoljci  skupaj z zabojniki gospodinjstvom dostavili še natančna navodila o pravilnem ločenem zbiranju. V mestu ocenjujejo, da je bilo sodelovanje s prostovljci  eden najpomembnejših korakov za hitro in učinkovito spremembo sistema ravnanja z odpadki. V  Capannoriju odpadke ločeno zbira 99 % prebivalcev, s sistemom je zadovoljnih 94 % in 91 % jih ve, kje lahko dobijo dodatne informacije. S prihranki pri odlaganju in s prodajo ločeno zbranih materialov je postal sistem ekonomsko neodvisen in leta 2009 lokalnemu proračunu prihranil 2 miliona evrov, odprli so 50 novih delovnih mest. Prihranke usmerjajo v izboljšave sistema in investicije v infrastrukturo, računi gospodinjstev za odvoz odpadkov so se znižali za 20 %.

Uspešen element strategije mesta Capannori je tudi kompostiranje, spodbujajo namreč predvsem kompostiranje doma. Preko 2.200 gospodinjstev je prejelo brezplačne kompostnike skupaj z organiziranimi delavnicami o pravilnem kompostiranju. Gospodinjstva, ki  kompostirajo svoje odpadke, imajo 10 % nižje stroške odvoza in po kasnejšem preverjanju jih 96 % še vedno pravilno kompostira. Restavracije imajo možnost kompostiranja v zanje namenjenih skupnih kompostnikih, mestna uprava pa že načrtuje prvo napravo za pridobivanje bio goriv iz odpadkov.

Leta 2010 so ustanovili Zero Waste raziskovalni center, kjer različni strokovnjaki ugotavljajo, kaj ostaja v zabojnikih za mešane odpadke. Med drugim so ugotovili, da nastajajo velike količine plastičnih kavnih kapsul. Center se je tako povezal s podjetji Nestle in Illy, ki sta pričeli z razvojem biorazgradljivih kavnih kapsul oziroma kapsul, ki jih je možno reciklirati. Kot alternativo velikim količinam plenic za enkratno uporabo, so prebivalcem ponudili subvencije za plenice za večkratno uporabo.

Leta 2011 so odprli prvi Eko center (center za ponovno uporabo), ki se neprestano širi in leta 2012 so prebivalci tam oddali 93 ton izdelkov. Center sodeluje s humanitarnimi organizacijami ter ponuja delavnice šivanja, obnavljanja pohištva in podobno. V letih med 2004 in 2012 se je volumen nastalih odpadkov znižal za 39 %. Mešani ostanki odpadkov so iz 340 kg na prebivalca, kolikor jih je nastalo leta 2006, padli za 57 % oziroma na 146 kg na prebivalca v letu 2011.

Lokalne oblasti v Capannoriju so sprejele 11 ukrepov preprečevanja nastajanja odpadkov, med katerimi najbolj izstopajo davčne spodbude za lokalna mala podjetja, ki prodajajo različne izdelke brez embalaže. Leta 2009 je med drugim pričela poslovati lokalna trgovina s hrano, ki ponuja 250 izdelkov brez embalaže, kot na primer testenine, vino, olje, druga pa na podoben način prodaja detergente. Glede na to, da so Italijani veliki porabniki ustekleničene vode, so iz javnih zgradb in šol umaknili vse kozarce in pribor za enkratno uporabo. Med drugimi ukrepi so 17.800 gospodinjstvom in 5.000 podjetjem razdelili nakupovalne vrečke iz blaga ter lokalne lekarne založili s plenicami za večkratno uporabo.

graph-capannori
Gibanje količin nastalih in recikliranih odpadkov v Capannoriju (Vir: Zero Waste Europe)

Leta 2009 je Mednarodna Zero Waste zveza na pobudo Ercolinija organizirala globalno srečanje v Neaplju prav v času, ko je mesto doživljalo krizo na področju odpadkov in so se ti kopičili na mestnih ulicah. Ercoliniju se je pridružil znani proti mafijski aktivist Tomaso Sodano, ki je leta 2011 postal podžupan mesta Neapelj. Nekaj mesecev kasneje je mesto postalo član Zero Waste mreže, danes nekatere mestne soseske reciklirajo več kot 60 % odpadkov.

Zaradi uspešnega primera uvajanja Zero Waste strategije v mestu Capannori, so v Italiji ustavili načrte ali zaprli 40 sežigalnic komunalnih odpadkov, v evropski Zero Waste mreži je 120 lokalnih skupnosti iz Italije s skupaj več kot tremi milijoni prebivalcev. Rossano Ercolini je za svoj prispevek k razvoju Zero Waste koncepta leta 2013 prejel Goldmanovo okoljsko nagrado, ki velja za zeleno Nobelovo nagrado.

Prispevek je povzet po:
The story of Capannori – A Zero Waste Champion (Zero Waste Europe) in
Rossano Ercolini, president of Zero Waste Europe wins the 2013 Green Nobel award (Zero Waste Europe)

Posnetek govora Rossana Ercolinija ob prejemu Goldmanove nagrade

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...