05
Dec
2013

Uredba o baterijah

UREDBA O RAVNANJU Z BATERIJAMI IN AKUMULATORJI TER ODPADNIMI BATERIJAMI IN AKUMULATORJI

(2010,2012)

Zaradi izboljšanja okolju prijaznega delovanja baterij in akumulatorjev določa:

  • pravila za dajanje baterij in akumulatorjev na trg, zlasti prepoved tistih, ki vsebujejo nevarne snovi,
  • posebna pravila za njihovo zbiranje, obdelavo, recikliranje in odstranjevanje ter
  • izhodišča za pripravo operativnih programov varstva okolja za to področje

Določbe uredbe veljajo za vse vrste baterij in akumulatorjev, razen kadar sodijo pod uredbo o ravnanju z izrabljenimi motornimi vozili ali odpadno električno in elektronsko opremo ter vojaško opremo ali opremo za uporabo v vesolju. V izračun stopnje zbiranja je potrebno vključiti tudi količine zbranih prenosnih odpadnih baterij in akumulatorjev ter količine prodanih baterij in akumulatorjev, ki so vgrajeni v električno in elektronsko opremo.

Stopnja zbiranja do 26. septembra 2016 ne sme biti manjša od 45 %.

V promet je prepovedano dajati baterije ali akumulatorje, ki vsebujejo več kot 0,0005 % živega srebra glede na celotno maso in prenosne baterije ali akumulatorje, ki vsebujejo več kot 0,002 % kadmija glede na celotno maso. Izjeme so gumbaste celice, ki lahko vebujejo največ 2 % živega srebra na celotno težo ter prenosne baterije in akumulatorji za varnostne naprave ter alarmne sisteme, medicinsko opremo ali brezžično električno orodje.

Pri razvoju in trženju je potrebno zagotoviti predvsem nadomestilo za živo srebro, kadmij in svinec. Proizvajalec mora zagotoviti, da se lahko odpadne baterije in akumulatorje vzame iz naprave in nadomesti z drugimi. Zagotoviti mora ustrezna navodila.

Proizvajalci vsaj enkrat letno obvestijo javnost in končne uporabnike o namenu in ciljih zbiranja odpadnih baterij in akumulatorjev, pravilnem ravnanju z njimi, o možnostih brezplačnega oddajanja ter načinih obdelave in recikliranja.

Končni uporabniki morajo biti obveščani o:

  • možnih učinkih snovi na okolje in zdravje,
  • da ne sodijo med mešane komunalne odpadke,
  • razpoložljivij sistemih ločenega zbiranja in recikliranja,
  • pomenu znaka s prečrtanim premičnim zabojnikom in kemijskih simbolih Hg, Cd in Pb.

Proizvajalci zagotovijo financiranje vseh stroškov teh informacijskih kampanj. Dokler niso doseženi okoljski cilji te uredbe, morajo informacijske kampanje potekati vsaj štirikrat letno.

Zbiralec lahko odpadne baterije in akumulatorje preda le osebam, ki imajo okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov.
Slednji mora zagotavljati:

  • stopnjo recikliranja 65 % glede na povprečno maso svinčevih baterij in akumulatorjev s kislino, vključno z recikliranjem svinca v največjem možnem obsegu,
  •  stopnjo recikliranja 75 % glede na povprečno maso nikelj-kadmijevih baterij in akumulatorjev, vključno z recikliranjem kadmija v baterijah in akumulatorjih v največjem možnem obsegu in
  • stopnjo recikliranja 50 % glede na povprečno maso drugih odpadnih baterij in akumulatorjev.

Pri obdelavi odpadnih baterij in akumulatorjev obdelovalec zagotovi, da se iz njih odstranijo vse tekočine in kisline ter jih skladiščijo na površini z neprepustnimi tlemi ali v posebnih zabojnikih. Ostranjevanje odpadnih baterij in akumulatorjev na odlagališčih ali s sežiganjem je prepovedano. Obdelani in reciklirani ostanki pa se lahko odstranijo tudi na odlagališču ali s sežiganjem. Obdelava in recikliranje odpadnih baterij in akumulatorjev se lahko izvaja tudi v drugih državah, pošiljanje mora biti usklajeno z ustrezno zakonodajo.

I PRAVILA RAVNANJA S PRENOSNIMI BATERIJAMI IN AKUMULATORJI

Končni uporabnik prenosnih baterij in akumulatorjev ne sme prepuščati kot mešan komunalni odpadek. Brezplačno jih lahko prepušča distributerju, izvajalcu javne komunalne službev zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah ali jih oddaja zbiralcu. Do oddaje jih mora hraniti ločeno od drugih odpadkov. Izvajalcu komunalne službe ni treba brezplačno prevzeti prenosnih baterij ali akumulatorjev, če so nastali zaradi izvajanja gospodarske dejavnosti proizvodnje, popravila ali vzdrževanja naprav, ki vsebujejo tudi baterije in akumulatorje ter predelave takšnih naprav.

Če so v mešanih komunalnih odpadkih tudi prenosne baterije ali akumulatorji, jih javna komunalna služba prevzame kot nevarne odpadke. Izvajalec javne komunalne službe vse zbrane prenosne baterije in akumulatorje brezplačno odda zbiralcu.

Distributer na prodajnem mestu brezplačno prevzema odpadne prenosne baterije in akumulatorje od kateregakoli končnega uporabnika, o čemer jih mora obveščati na vidnem mestu. Za to mora urediti posebne zabojnike in začasno skladiščenje. Distributer prevzete odpadne baterije in akumulatorje brezplačno odda zbiralcu, o oddajah pa mora  voditi evidenčni list.

Proizvajalec na svoje stroške zagotovi zbiranje, obdelavo in recikliranje odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev. O tem mora pripraviti načrt, ali pa pristopi k izvajanju skupnega načrta. Zbiranje lahko kot zbiralec zagotovi samostojno, ali s pogodbo prenese svoje obveznosti na zbiralca.

Uredba določa vsebino načrta ravnanja z odpadnimi prenosnimi baterijami in akumulatorji. Evidenco o načrtih vodi ministrstvo.

Zbiralec lahko prične z zbiranjem odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev, ko pridobi odločbo ministrstva o vpisu v evidenco. Zbiralec odpadne baterije in akumulatorje brezplačno zbira od uporabnikov, distributejev ter javnih komunalnih služb ter jih oddaja v obdelavo in recikliranje v obsegu, ki je določen v načrtu. Za zbiranje mora urediti enega ali več zbirnih centrov

II PRAVILA RAVNANJA Z INDUSTRIJSKIMI BATERIJAMI IN AKUMULATORJI

Proizvajalci industrijskih baterij in akumulatorjev morajo prav tako na svoje stroške zagotoviti njihovo zbiranje od končnih uporabnikov ter njihovo obdelavo ter recikliranje. Za to pripravijo samostojni načrt ali pristopijo k skupinskemu načrtu, katerega vsebino podrobneje določa uredba. Evidenco načrtov vodi pristojno ministrstvo.

Proizvajalec industrijskih baterij in akumulatorjev zagotovi, da se prevzemajo od končnih uporabnikov brezplačno ne glede na izvor in kemijsko sestavo, prevzem pa ne sme biti pogojen z nakupom nove baterije ali akumulatorja. Lahko pa proizvajalci in uporabniki sklenejo pogodbo, ki dugače ureja financiranje stroškov zbiranja, obdelave in recikliranja.

III PRAVILA RAVNANJA Z ODPADNIMI AVTOMOBILSKIMI BATERIJAMI IN AKUMULATORJI

Proizvajalci avtomobilskih baterij in akumulatorjev morajo prav tako na svoje stroške zagotoviti njihovo zbiranje od končnih uporabnikov ter njihovo obdelavo ter recikliranje. Za to pripravijo samostojni načrt ali pristopijo k skupinskemu načrtu, katerega vsebino podrobneje določa uredba. Evidenco načrtov vodi pristojno ministrstvo.

Proizvajalec avtomobilskih baterij in akumulatorjev zagotovi, da se prevzemajo od končnih uporabnikov brezplačno ne glede na izvor, prevzem pa ne sme biti pogojen z nakupom nove baterije ali akumulatorja. Lahko pa proizvajalci in uporabniki sklenejo pogodbo, ki dugače ureja financiranje stroškov zbiranja, obdelave in recikliranja.

Nadzor nad izvajanjem uredbe opravljajo inšpektorji, pristojni za okolje. Uredba ima tudi kazenske določbe.

Besedilo v PDF obliki: SLO-UREDBA O BATERIJAH IN AKUMULATORJIH

 

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...