17
Dec
2014

Evropska komisija umaknila predlog o krožnem gospodarstvu

Program dela Komisije za leto 2015 je Evropskemu parlamentu, v torek, 16. decembra 2015, predstavil njen prvi podpredsednik Frans Timmermans. Pred mesecem je v javnost pricurjala informacija, da Komisija namerava s programa dela za naslednje leto umakniti paket o krožnem gospodarstvu skupaj s paketom o čistem zraku.

timmermans

Timmermans v sporočilu medijem o umiku paketa o krožnem gospodarstvu pravi naslednje:

“Predlagamo, da se umakne obstoječi predlog o krožnem gospodarstvu zato, da naredimo prostor širšemu in bolj ambicioznemu pristopu, ki bi lahko bil bolj učinkovit. Z namenom, da ‘zapremo zanko’ krožnega gospodarstva želimo preseči osredotočanje zgolj na odpadke tako, da na primer o recikliranju razmišljamo že pri oblikovanju izdelkov in preko ustvarjanja trga sekundarnih surovin.

Novi, bolj ambiciozen predlog promocije krožnega gospodarstva bomo predstavili do konca leta 2015. Vzporedno s tem bomo spodbujali investicije v ta sektor preko Evropskega sklada za strateške naložbe in preko Evropskih strukturnih in investicijskih skladov.”

Na potezo Komisije se je že odzvala tudi industrija, ki je do revizije paketa o krožnem gospodarstvu skeptična. Roy Hathaway, svetovalec za evropske politike pri Environmental Services Association pravi: “Napredek v smeri krožnega gospodarstva v Evropi je pomemben za delovna mesta in rast, kot tudi za učinkovito rabo virov ter varstvo okolja. Predlogi prejšnje komisije niso bili popolni, a smer, ki so jo začrtali, je bila prava, spodbujali bi vlaganja zasebnega sektorja v boljše upravljanje z viri.”

Na novico se je odzval tudi Janez Potočnik, bivši komisar za okolje, ki ocenjuje, da bi bilo paket bolje dopolniti, kot umakniti.

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...