17
Nov
2014

Krožno gospodarstvo ključno za hitrejšo gospodarsko rast v Evropi

Piše: Karl Falkenberg, generalni direkor direktorata za okolje pri Evropski komisij

Prehod v krožno gospodarstvo ni zgolj vizija, pač pa nuja. Globalno povpraševanje po naravnih virih strmo narašča. V 20. stoletju se je svetovno prebivalstvo povečalo za 4-krat, gospodarska proizvodnja za 40-krat, poraba fosilnih goriv 16-krat in poraba vode za 9-krat. Enak trend se bo nadaljeval tudi v prihodnje. Do leta 2050 bo globalno prebivalstvo naraslo preko 9 milijard ljudi, srednji razred se bo povečal za 4 milijarde in jasno je, da bo linearni gospodarski model kmalu naletel na svoje meje. Temelji na izkoriščanju surovin in vedno večjem obsegu proizvodnje dobrin s kratko življenjsko dobo.

falkenberg
Hans Bruyninck, Karl Falkenberg, Janez Potočnik

Za trenutno gospodarsko krizo sta značilna velika brezposelnost in omejena rast. Podjetja so kljub vsemu zaznala potencial modela krožnega gospodarstva – odpadki ene industrije postanejo vhodni material druge. Model temelji na ponovni uporabi, popravilu, predelavi in recikliranju materialov in izdelkov. Sedmi okoljski akcijski program določa usmeritve Evrope v krožno gospodarstvo, kjer praktično ni več ostankov odpadkov. Cilj je povečanje produktivnosti virov in razklop povezave med gospodarsko rastjo in porabo virov ter okoljskimi vplivi.

S tem namenom je julija letos komisija sprejela paket o krožnem gospodarstvu – program za Evropo brez odpadkov. Pobuda za zelena delovna mesta je del paketa, namenjen trgu dela. Podpira prehod v zeleno, nizko ogljično gospodarstvo, ki je učinkovito tako glede rabe virov kot tudi energije. Zasnovana je bila zato, da trg dela sledi strukturnim spremembam in podpre delavce pri pridobivanju potrebnih novih znanj. Poleg tega je cilj zelenega načrta za mala in srednje velika podjetja ta, da jim omogoči izkoristiti njim dostopne poslovne priložnosti. Načrt jim je v pomoč pri učinkoviti rabi virov, podpira eko-podjetništvo in jim omogoča izkoristiti priložnosti bolj zelenih vrednostnih verig.

Kot del paketa o krožnem gospodarstvu, je komisija sprejela zakonodajni predlog revizije ciljev na področju odpadkov. Cilj tega dela je oblikovanje jasnih in stabilnih okvirov politik, ki bi javnim in zasebnim podjetjem po Evropi omogočili načrtovanje in razvoj dologoročnih strategij na področju investicij, ki se bodo osredotočile na preprečevanje, ponovno uporabo in recikliranje.

Kombinacija vseh predlaganih ukrepov paketa bi morala utreti pot prehodu v krožno gospodarstvo, ki bi prispevalo k nastanku novih delovnih mest in gospodarski rasti. Boljše okoljsko oblikovanje, preprečevanje odpadkov in ponovna uporaba lahko EU gospodarstvu prinesejo 600 milijard evrov prihrankov. Ukrepi za povečanje produktivnosti virov za 30 odstotkov bi prinesli rast BDP za 1 odstotek in istočasno ustvarili 2 milijona dodatnih delovnih mest.

Povzeto po članku: The Parliament magazine – Circular economy model key to boosting European economy

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...