V Veliki Britaniji odpirajo prvo restavracijo brez odpadkov
V slabih dveh urah nastane v Veliki Britaniji toliko odpadkov, da bi z njimi lahko napolnili celotno stavbo Royal Albert Hall. Douglas McMaster, ki je kot kuharski šef 12 let delal v prestižnih restavracijah po svetu se je zato odločil, da bo v Brightonu odprl posebno restavracijo brez odpadkov. Ideja je preprosta: servirati le lokalno pridelano sezonsko hrano in ničesar vreči stran.
McMaster pravi, da je dokaj preprosto opraviti s 95 odstotki odpadkov. Ključno je, da sestavine pridobiva pri lokalnih pridelovalcih, ki uporabljajo prave načine pridelave. Za hrano uporablja posodo za večkratno uporabo in nobenega pakiranja. Restavracija bo gostom dnevno ponujala le šest glavnih jedi, med njimi eno mesno, eno ribjo in eno vegansko izbiro. Ostanke predela na minimum v 22.000 funtov vredni napravi za kompostiranje.
Dodaja še, kako v sodobnem svetu pričakujemo, da bomo pridelke kot so avokado ali ananas, ki ne zrastejo v našem naravnem okolju, imeli na voljo preko celega leta. Tako se v hrani znajdejo kemikalije in stabilizatorji, s katerimi naša telesa ne vedo kaj početi. In ne čudi ga, da toliko ljudi razvije alergije na določene vrste hrane.
Kuharji bodo sveže pripravljene jedi prinašali direktno na mize, moko bodo mleli sami, toaletne prostore pa spirali z odpadno vodo iz kavnih avtomatov. Zaprosili so za dovoljenje za namestitev sončnih celic na streho, tako da bodo v bodoče tudi elektriko proizvajali sami.
Povzeto po članku Independent: First zero-waste restaurant to open in Brighton
Normal
0
false
false
false
SL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-ansi-language:SL;}