02
Dec
2014

WRAP predstavil napredek na področju zavržene hrane v gostinstvu

WRAP (Waste & Resources Action Programme deluje v Veliki Britaniji) pravi, da je gostinski sektor uspel narediti pomembne korake, a jih na področju zviševanja količin recikliranja čaka še veliko dela. Vmesno poročilo, ki so ga objavili po prvem letu delovanja Prostovoljnega dogovora sektorja gostinstva in prehrane (HaFSA) kažejo na to, da se je ta del gospodarstva resno odločil doseči dogovorjen cilj: za 5 % znižati količine zavržene hrane in embalaže do konca leta 2015.

hospitality
Foto: www.letsrecycle.com

Prostovljni dogovor je nastal junija 2012 na pobudo WRAP, ki ga je podpisalo 70 podpisikov in podpornikov, ki skupaj predstavljajo 14 % prodaje hrane in pijač v Veliki Britaniji  (letsrecycle.com story). Do decembra 2014 je dogovor podpisalo že 200 članov.

Danes objavljene številke kažejo napredek, ki so ga dosegli v primerjavi z izhodiščnim letom 2012 in zajemajo podatke za leto 2013, torej prvo koledarsko leto. Rezultati kažejo, da so v primerjavi z letom 2012 za 2,5 % znižali emisije CO2, ki so povezane s hrano in odpadno embalažo, in tako naredili nekaj pomembnih korakov v smeri proti zastavljenim ciljem. Podpisniki so v prvem letu znižali količine odpadkov za 6.100 ton in ocenjujejo, da so samo z manj zavržene hrane leta 2013 prihranili 10 milijonov funtov. Delež odvečne hrane, ki so jo usmerili v redistribucijo, se je zvišal za 23 %.

A poročilo WRAP zaključuje tudi, da mora sektor narediti še mnogo več, saj so podjetja še vedno daleč od tega, da do konca leta 2015 skupno dosežejo 70 % recikliranja zavržene hrane in odpadne embalaže. Leta 2013 se je količina hrane in embalaže, preusmerjene v anaerobno predelavo in kompostiranje, zvišala za 54 %, kar predstavlja 7 % več kot v letu pred tem. Poročilo WRAP zaključuje, da večina podpisnikov dogovora, vključenih v analizo podatkov, poroča o zniževanju zavržene hrane, a poudarja, da bi podpisniki lahko stroške znižali celo do 240 milijonov funtov letno.

V zaključku poročilo navaja: “Da bomo dosegli cilj 70 % recikliranja do konca leta 2015, morajo deleži recikliranja še naprej naraščati. Številni podpisniki še vedno ne reciklirajo svoje odpadne hrane ali pa od leta 2012 še vedno niso uspeli zvišati deleža recikliranja. Tem podjetjem bomo posvetili posebno pozornost.”

Dr. Richard Swannell, direktor trajnostnih sistemov na področju hrane programa WRAP pravi: “Entuziazem, s katerim je dogovor HaFSA sprejela in ga udejanja industrija, je razveseljujoč. Danes lahko vidimo prve pozitivne rezultate obsežnega dela, ki so ga opravili podpisniki in podporniki dogovora za to, da dosežejo dogovorjene cilje. Nobenega dvoma ni, da je pozitiven začetek potrebno še nadgraditi, a HaSFA združuje prave ljudi, ki skupaj ustvarjajo rešitve.”

Wendy Duncan iz podjetja Unilever Food Solutions – enega podpisnikov dogovora HaFSA– dodaja: “Unilever Food Solutions v Veliki Britaniji si je zastavil cilj za 5% znižati količine zavržene hrane, kar se odlično ujema tudi s Prostovoljnim dogovorom sektorja gostinstva in prehrane. A zdi se nam, da moramo na ravni industrije sodelovati zato, da zastavljene cilje dejansko tudi dosežemo. Tako bomo imeli precej večji učinek in med sabo si lahko izmenjujemo najboljše prakse in rešitve.«

Izvirni članek: WRAP outlines hospitality sector food waste progress

Več o prostovoljnem dogovoru: Hospitality sector agreement launched to cut waste

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...