17
Jun
2015

Goreč problem

Ob besedi Danska se nas večina spomni na popularne TV drame, okusno drobno pecivo, pa na lego kocke. A obstaja del njihove narodne identitete, ki bi jo najraje izkoreninili. Že nekaj desetletij namreč tam v ravnanju z odpadki  prevladujejo sežigalnice komunalnih odpadkov. Takšni objekti so običajnejši v manjših spalnih naseljih, ki so vzniknila v 60. letih prejšnjega stoletja, vendar je energetska kriza, ki se je pojavila v 70. letih, dansko vlado spodbudila k projektom ogrevanja s pomočjo sežigalnic. Na ta način danes danskim gospodinjstvom zagotavljajo okrog 20 odstotkov energije, v Kopenhagnu pa kar 98 odstotokov.

Količina sežganih odpadkov se trenutno giblje okrog 2,5 milijona ton letno (velja za leto 2011), medtem ko so leta 2008 sežgali 3,5 milijona ton odpadkov. Danska ima 5,7 milijona prebivalcev in 2,5 milijona ton letno predstavlja 450 kg na osebo. Po podatkih Eurostata je Danska na prvem mestu v Evropi po količini nastalih odpadkov na prebivalca. Ti so leta 2013 znašali 747 kg na osebo (evropsko povprečje je bilo 481 kg). Okrog 80 procentov gospodinjskih odpadkov (vključno z visoko kaloričnimi organskimi odpadki) konča  v najbližji sežigalnici in le 3 procente na odlagališčih.

ida auken
Ida Auken

Novembra 2013 je prejšnja ministrica za okolje vpeljala načrt ‘Danska brez odpadkov’. Načrt vključuje cilj podvojiti recikliranje gospodinjskih odpadkov z 22 procentov v letu 2011 na 50 procentov do leta 2022.  Aukenova, takratna danska ministrica za okolje, ugotavlja: “Po mojem mnenju je dejanska zgodba Danske ta, da smo bili doslej na napačni poti. Na mnogih drugih ravneh smo ubirali prave poti, toda glede odpadkov smo v bistvu reševali težave z iskanjem obnovljivih virov energije –  danes vidimo, kako tokovi plastike nenehno naraščajo. Obravnavati odpadke kot obnovljiv vir je zato napačno, in postaja še vedno bolj napačno.” Ukrepi, ki jih predlaga načrt, vključujejo ločeno zbiranje organskih odpadkov za predelavo v bioplin in drugo uporabo biomase, bolj kvalitetno recikliranje gradbenih odpadkov ter večji poudarek na razvoju reciklažne tehnologije.

Danska je očitno na poti, da se počasi odpove sežiganju odpadkov, ob tem pa vlada zagotavlja, da ne bo delala podobnih  napak. Ministrstvo za okolje, ki ga po zamenjavi kabineta lanskega februarja vodi Kirsten Brosbøl, namerava letos nadgraditi leta 2013 sprejeti načrt še s preprečevanjem nastajanja odpadkov.

Članek je povzet po: A burning issue
Prevod: Mira Hladnik

 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...