23
Jul
2015

Neučinkovita podaljšana odgovornost proizvajalca

Raziskava organizacije Zero Waste Europe ugotavlja, da večina izdekov ne spada pod podaljšano odgovornost proizvajalcev (Extended Producer Responsibility ali EPR) in poziva k preoblikovanju sheme tako, da bo podprla prehod v krožno gospodarstvo.

Ključne ugotovitve raziskave, ki je zajela 15 evropskih mest, je ZWE razkrila še pred objavo celotnega poročila, ki je predvidena za september. Raziskava kaže, da 70 % komunalnih odpadkov predstavljajo izdelki (odpadki, ki niso kuhinjski odpadki ali zeleni odrez) in bi torej lahko bili vključeni v podaljšano odgovornost proizvajalcev. V to shemo je zdaj vključenih zgolj 45 % odpadnih izdelkov (po teži). Še več: trenutno sheme podaljšane odgovornosti proizvajalcev uspejo ločeno zbrati zgolj 18 % odpadkov.

EPR in ZWE
Vsota vseh odpadkov, odpadnih izdelkov, zajeto z EPR shemami in ločeno zbiranje znotraj EPR shem (Slika: Zero Waste Europe)

Celotna raziskava bo objavljena septembra in bo Evropski komisiji podala vrsto priporočil. Med drugim bo pozvala k širši definiciji in celovitemu pristopu k podaljšani odgovornosti proizvajalca, vključno z uporabo ekonomskih inštrumentov.  Uvedbo zakonsko zavezujočega okolju prijaznega oblikovanja kot tudi boljše EPR sheme s celotnim pokrivanjem stroškov, inidividualizacijo, cilji ločenega zbiranja in razširitev sedanjega obsega na več izdelkov.

Zero Waste Europe poziva Evropsko komisijo, naj ugotovitve raziskave upošteva v nastajajočem svežnju o odpadkih,  ki ga namerava objaviti do konca tega leta.

Joan-Marc Simon, direktor ZWE pravi: »Raziskava prinaša nove dokaze o možnostih izboljšanja EPR shem v Evropi in nastajajoči predlog svežnja je priložnost, da proizvajalci dejansko prevzamejo odgovornost, ko tudi za oblikovnje ustreznih spodbud za preoblikovanje poslovnih modelov in izdelkov.«

Kontakt: Joan-Marc Simon, info@zerowasteeurope.eu, +32 2503-49 11

Piše: Zero Waste Europe

ebm-plan b-ess

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...