16
Mar
2015

S pralnimi plenicami do prihrankov v vrtcih

220 otrok v Vrtcu Vrhnika od septembra 2014 dalje, na našo pobudo in z veliko podporo vodstva vrtca, nosi pralne plenice. Odločitev je podprlo 70 % staršev, po 6 mesečni uporabi pa se kažejo velike prednosti.

V štirih mesecih so na Vrhniki prihranili kar 15.522 plenic za enkratno uporabo. Strošek nakupa 900 kompletov pralnih plenic je bil enak letnemu strošku nakupa plenic za enkratno uporabo, a bodo iste plenice uporabljali vsaj dve leti. Prihranki pa se poznajo tudi pri znižanih stroških za odvoz odpadkov. Na Vrhniki predvidevajo, da se bo strošek znižal za 5.000 EUR na letni ravni. Previjanje otrok je sprva vzelo enkrat več časa kot prej, a so s prakso ta čas uspeli precej skrajšati. V tem obdobju pa so zaposlili tudi dodatno delavko v pralnici.

ebm-RITKE-FBcover-851x315-04

Ekologi brez meja si želimo, da bi se vrhniškemu zgledu pridružilo še več slovenskih vrtcev. V sklopu projekta Zdrave ritke želimo s promocijo uporabe pralnih plenic zmanjšati količine odpadnih plenic za enkratno uporabo, ki zdaj romajo na odlagališča. Vendar pa uporaba pralnih plenic ne prinaša prihrankov zgolj staršem in vrtcem, ampak tudi občinam. Ekologi brez meja smo izračunali, da bi že samo Ljubljana lahko prihranila 327.000 EUR pri odlaganju odpadkov, če bi pralne plenice uporabljalo 60 % otrok. Tak odstotek uporabe pa bi občine dosegle s spodbudami za starše, kot so kuponi, vračilo denarja, testni paketi, brezplačni vzorci in posojila.

V prihodnjih mesecih bomo v sklopu Kluba Zdrave ritke organizirali več osveščevalnih srečanj za izmenjavo mnenj med starši o pralnih plenicah. Vse informacije o klubu in srečanjih bodo objavljene na Facebook strani Zdrave ritke in forumu Ringaraja.

Dodatne informacije:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...