Spremeniti smeti v vino: potovanje v deželo komposta
Piše: Sven Eberlein
Pravijo, da je Jezus vodo spremenil v vino. Takšne čudežne sposobnosti so bile do danes domena svetnikov in modrecev. Imam pa dobro novico o tehniki pridelave vina, ki ni nič manj navdihujoča in –najpomembneje – dostopna vsem in povsod: kompostiranje odpadne hrane v organska gnojila prsti vrača potrebna hranila in zaščito korenin, da lahko iz zdravih trt za vse večne čase pridelujemo nebeška vina.
Dave Vella, upravnik Chateau Montelena vinogradov: »Takole to razumem jaz: sedite v prijetni restavraciji v San Franciscu. Naročite steklenico vina Chateau Montelena in uživate v svoji večerji. Steklenica gre v recikliranje, ostanki hrane pa na kompost, ki ga potem odkupimo mi. Raztresemo ga okrog trte iz katere je nastalo vino, ki ste ga tistega večera spili ob večerji. Krog je sklenjen. In bolje od tega ne gre!«
Cel članek: http://svenworld.com/turning-waste-into-wine-a-pilgrimage-to-the-composted-land/