16
Jul
2016

V Parmi v štirih letih do 70 % recikliranja!

Študija primera Parme (Italija) potrjuje, da lahko občine v zelo kratkem času dosežejo cilje, ki jih je organizacija Zero Waste Europe (ZWE) predlagala v pripombah k svežnju krožnega gospodarstva.

Študija ponovno dokazuje, da je s politično voljo in s sodelovanjem prebivalcev možno občutno znižati količine mešanih ostankov odpadkov in obenem ustvariti nova delovna mesta ter privarčevati davkoplačevalski denar.

Parma 1

Foto: Zero Waste Europe

Parma s 190.284 prebivalci že nekaj let ločeno zbira odpadke, vendar jim do zdaj ločenega zbiranja ni uspelo dvigniti nad 45 %. Leta 2012 pa so občani samoiniciativno predlagali pobudo za bolj učinkovito ravnanje z odpadki, spremenili strategijo in v Parmi uvedli Zero Waste načrt.

Nov načrt je posnemal in nadgradil razne sheme, ki so se kot dobre izkazale v drugih mestih, združenih v Zero Waste mrežo: intenzivno zbiranje odpadkov od vrat do vrat, sistem »plačaj kolikor odvržeš«, izobraževanje o ravnanju z odpadki ter ohranjanje prilagodljivosti sistema, ki omogoča vključitev novih rešitev in izboljšav.

Parma 2

Naraščanje ločenega zbiranja in padec mešanih odpadkov. Graf: Zero Waste Europe

Indikator, ki ga mesto uporablja kot merilo uspeha, je zmanjševanje mešanih ostankov odpadkov (ki pristanejo na odlagališčih in/ali v sežigalnicah) na prebivalca. V samo štirih letih je indikator padel za osupljivih 59 % oz. iz 283 kg na 117 kg. Do leta 2015 se je ločeno zbiranje dvignilo na 72 %, prav tako se je izboljšala kvaliteta materialov za reciklažo.

Nov sistem zbiranja je delovno bolj intenziven, kar pomeni, da se je število zaposlenih v komunalnem podjetju iz 77 povečalo na 121 in nastala so številna posredno povezana delovna mesta. Omenjena statistika pride do izraza ob primerjavi s prejšnjim sistemom, za katerega je občina kljub manjšemu številu delavcev, porabila kar za €453.736 več občinskih sredstev na leto.

Parma 3
Ločeno zbiranje v Parmi. Graf: Zero Waste Europe

Vendar prehod še zdaleč ni končan. Do konca leta 2016 bo Parma ustvarjala manj kot 100 kg mešanih odpadkov na osebo, dosegla 80 % ločenega zbiranja ter predstavila načrt, ki bo zagotovil sistemsko doseganje načela ničelne stopnje odpadkov.

Joan Marc Simon, direktor ZWE pravi: »Nekateri porabljajo čas za iskanje izgovorov glede doseganja ciljev do 2030, drugi, kot mesto Parma, pa so dokazali, da je cilj 70 % recikliranja in 100 kg mešanih odpadkov na osebo, moč doseči v manj kot 5 letih!«

Študija primera in uporaba indikatorja mešanih odpadkov na osebo, je bila konec junija predstavljena v Bruslju. Predstavil ga je Gabrielle Folli, svetnik za okolje v mestu Parma, na konferenci »Towards Zero Waste Cities: How local authorities can apply waste prevention policies«, ki je potekala na Odboru regij.

Parma

To in druge študije primerov dobrih praks lahko najdete na tej povezavi tudi v slovenščini!

Prevod sporočila za javnost Zero Waste Europe: New case study: Parma proves 70% recycling and 100kg residual waste can be achieved in only 4 years

Prevod: Andrej Fideršek

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...