12
Jun
2017

Festival Jurjevanje se poteguje za naziv »Prva slovenska prireditev brez odpadkov«!

V Beli krajini, natančneje v Črnomlju, bo med 21. in 25. junijem 2017 potekal že 54. festival Jurjevanje v Beli krajini, znan kot najstarejši in največji folklorni festival na Slovenskem. Organizator Razvojno-informacijski center Bela krajina v petih dneh pričakuje več kot 10.000 obiskovalcev, ki bodo na desetih prizoriščih spremljali 60 programskih točk, ki jih bo izvedlo okrog 800 nastopajočih in sodelujočih.

Jurjevanje stremi k ohranjanju belokranjske dediščine in predstavitvi mednarodno uveljavljenih folklornih skupin z vseh kontinentov, s čimer slavi raznolikost kultur in ustvarja medkulturni prostor. Različnim generacijam ponuja udejstvovanje v kreativnih in plesnih delavnicah, obisk umetniških razstav, rokodelskega sejma in tržnice lokalnih dobrot, okušanje belokranjske kulinarike in vin, ter ogled mestnih znamenitosti, nastopov odraslih in otroških folklornih skupin, tamburašev in drugih glasbenih skupin.

Festival Jurjevanje je in tudi v prihodnje želi biti orodje za uresničevanje principov trajnostnega turizma in celostnega razvoja Bele krajine, ki je prejemnica naslova Evropske destinacije odličnosti 2010 in Zelene destinacije Slovenije. Kljub že doseženim nazivom RIC Bela krajina kot razvojna institucija za promocijo in pospeševanje turizma in podjetništva, želi povzdigniti festival na naprednejši nivo in doseči cilje, s katerimi bi festival Jurjevanje pridobil naziv »prva slovenska prireditev brez odpadkov«. Razlogi za to odločitev so tudi v obstoječih trendih trajnostnega turizma v povezavi z neokrnjeno in ohranjeno naravo, k čemur preprečevanje odpadkov, zbiranje, ločevanje in recikliranje zagotovo pripomore.

Prvi korak k cilju bo podpis Zero Waste zaveze, ki narekuje, da festival v naslednjih letih zmanjša količino nastalih odpadkov vsaj za 30 % in zagotovi ločeno zbiranje vsaj 90 % nastalih odpadkov. RIC Bela krajina bo obveščal javnost o Zero Waste ukrepih in spodbujal nastopajoče in obiskovalce k sodelovanju. Organizirani bodo javni prevozi za obiskovalce ter električna vozila za organizatorje. Na prizoriščih bo postavljenih 6 pitnikov ter prodajna stojnica z bidoni, z namenom zmanjšanja porabe plastenk. Organizirane bodo razstave kreacij iz recikliranih materialov in družinske delavnice na temo ekologije. Organizator bo spodbujal uporabo mobilnih naprav za dostop do informacij o prireditvi ter tiskal vabila na recikliran papir. Skušali bodo zagotoviti točenje piva iz sodčkov in uporabo pralnih kozarcev ter ponujali hrano lokalnega izvora z uporabo posodja in pribora za večkratno uporabo. V prodaji bodo vrečke za večkratno uporabo, prodajalci izdelkov pa bodo uporabljali papirnate vrečke. Na prireditvi bo postavljenih 6 ekoloških otokov za ločeno zbiranje, kjer bodo prostovoljci usmerjali obiskovalce k pravilnemu ločevanju.

Kristian Asani kot projektni koordinator prireditve z manj odpadki pri realizaciji teh ukrepov izpostavlja »… pomembno in vzajemno sodelovanje z JP Komunala Črnomelj, ki je idejo z navdušenjem pozdravilo ter se aktivno vključilo. Z vnaprej načrtovanimi ukrepi lahko dosežemo do 90 % recikliranja in ponovne uporabe ter izpolnimo pogoje za naziv »Zero Waste« prireditev. O tem bodo odločili tudi podatki o prevzemu in tehtanju različnih odpadkov, kar bo zagotovila Komunala Črnomelj.«

Letošnji 54. festival Jurjevanje v Beli krajini očitno postaja slovenski pilotni projekt »Zero Waste« filozofije. »V prihodnosti si RIC Bela krajina želi pridobljeno znanje in izkušnje deliti kot primer dobre prakse z drugimi organizatorji prireditev v Beli krajini in Sloveniji ter s tem dvigniti zavest o pomembnosti zelenega turizma!« še napoveduje direktor RIC Bela krajina, Peter Črnič.

Festivalu se lahko pridružite tudi kot prostovoljci pri podajanju informacij na eko-otokih o pravilnem ločevanju odpadkov in na splošno o tem, kaj Zero Waste je. Več informacij je na voljo tukaj

Piše: Urša Flek, Jurjevanje v Beli krajini
Foto: Arhiv RIC Bela krajina

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...