04
Maj
2017

Madrid in letno srečanje ZWE

Tokratno letno srečanje mreže so gostili Španci v središču Madrida. Kot prejšnja leta je bil prvi dan napolnjen s predstavitvami in odprt za javnost, v naslednjih dneh pa sta bila na sporedu redna skupščina in strateško usklajevanje glede dogajanja v Evropi in po svetu.

Ta del je letos trajal dodatni dan, saj je paket o krožnem gospodarstvu v fazi zadnjih pogajanj, koalicija proti plastičnemu onesnaževanju v vzponu, člani mreže hiperaktivni, hkrati pa se je število povečalo za dodatnih deset. Na obisk so prišli še brezodpadkovni aktivisti iz Maroka in Tunizije, tako da je bila reprezentanca res velika.

Uvodni nagovor je imel nadomestni predstavnik Madrida, ki očitno ni vedel nič o namenu dogodka in je takoj na začetku razgrel publiko s svojim neznanjem. Sledile so zimzelene predstavitve na temo, ali je Zero Waste utopija ali realnost. Večinoma z obstoječimi primeri dobrih praks, ker je že dokazano, da je vprašanje v resnici retorično. Vidno so na primer napredovali v Parmi, kjer bodo letos najbrž dosegli 80 % stopnjo ločenega zbiranja, v Capannoriju, prvi občini z načrtom Zero Waste, pa 90 %.

Res simpatična pa je bila zgodba občine El Boalo v bližini Madrida. Ima nekaj več kot sedem tisoč prebivalcev in do nedavnega je bilo tamkajšnje ravnanje z odpadki katastrofalno. Stopnja ločenega zbiranja komunalnih odpadkov ni bila 30, 20 ali vsaj 10 odstotkov, ampak samo 3! Praktično nič, čeprav so imeli postavljene tudi koše za ločevanje. Novi župan je tuhtal, kaj storiti, in ko so mu predstavili koncept brez odpadka, ga je enostavno zagrabil. Razmišljanje? »Slabše kot zdaj ne more biti!« Kot vedno pravimo: Zero Waste je pot.
Ker je občina med manjšimi, so lahko sprejeli nekaj precej nenavadnih ukrepov. Za odpadke z vrtov ima občina svojo čredo koz, z odpadno hrano in drugimi organskimi odpadki pa hranijo občinske kokoši, tik ob šoli, da hkrati učijo in ozaveščajo še mladino. Družine, ki pomagajo skrbeti za kokoši, si lahko vsakič odberejo nekaj svežih jajc.

Nekdanje ogrevanje na organske odpadke – zajem toplote gnijočega gnoja v tropskem rastlinjaku botaničnega vrta (foto: Jaka Kranjc)

Sledile so predstavitve na temo skupnostnega kompostiranja, zbiranja organskih odpadkov, spodbujanja popravil in ponovne uporabe ter sistemov vračljive embalaže (škotski in katalonski primer). Seveda ni šlo brez razprav o nizki pokritosti izdelkov z obstoječimi shemami podaljšane proizvajalčeve odgovornosti in različnih težav z implementacijo po Evropi.

Presenetljiva je bila tudi novica o škandalu v Kataloniji. Tam so odkrili aktivno divje odlagališče z več kot tremi milijoni kubičnih metrov odpadkov; zanimivo je, da jih celotna regija v enem letu proizvede le dva milijona. Nepojmljivo, kako je zadeva lahko ostala skrivnost tako dolgo.

Redka slika večje ulice, kjer ni videti nobenega koša (foto: Jaka Kranjc)

Kar pa zadeva ravnanje z odpadki v Madridu, se kot žabar lahko le primem za glavo. Koši za ločevanje so redki, praznijo pa jih z opletajočimi žerjavi. Polno je košev za mešane odpadke, včasih kar vsakih nekaj metrov eden, ozek, črn, kot nekakšen samostoječ poštni nabiralnik. Kako zbirajo večino odpadkov, pa postane jasno, ko se konča siesta. Zvečer na ulice spravijo svoje koše in vreče še vsi prebivalci, tako da hoja po ožjih pločnikih postane vaja v slalomu. Očitno to nikogar v upravi prav dosti ne zmoti, saj strategija ravnanja z odpadki, ki jo trenutno pripravlja mesto, ne predvideva večjih izboljšav, le več odlaganja in sežiganja. Na srečo pa se je vzpostavila civilna platforma, ki bo za naprej predlagala bolj ambiciozen program, tak v koraku z našim krožnogospodarskim časom.

Piše: Jaka Kranjc

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...