12
Jun
2017

Skavti se vedno bolj trudijo izvajati dogodke brez odpadka

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov že od nekdaj svoje člane in mladinske voditelje spodbujamo, da v svojem trudu za varstvo okolja še bolj upoštevajo možnost zmanjševanja odpadkov na dogodkih. Prav zdaj ozaveščenost na tem področju močno raste in na naših dogodkih in taborih počasi nastajajo zgodbe, ki se že močno približujejo življenju »brez odpadka«.

5. in 6. maja 2017 je v Radovljici potekal dogodek Zaveži, pioneristično tekmovanje. Organizatorji si za velik uspeh štejejo, da jim je na koncu dogodka ostala samo majhna vrečka embalaže, ki se je dala reciklirati. Vse ostalo so prinesli od doma iz domačih vrtov in kuhinj, tržnic, kmetij itd. ter vse v povratni embalaži. V pomoč jim je bil zemljevid Ekologov brez meja, ki označuje trgovine brez embalaže. Tudi les, ki so ga uporabljali med tekmovanjem, so do zdaj že dvakrat ponovno uporabili na dogodkih in čaka že na tretjo uporabo na poletnih skavtskih taborih. Odpadni kosi vrvice se bodo uporabili na vrtovih za privezovanje vrtnin na palice in še mnogo več. Vendar je to le ena od zgodbic, ki napovedujejo trajnostno obarvano skavtsko poletje. Prihajajo še vsaj tri večje zgodbe.

Med 20. in 30. julijem bo namreč potekal poseben poletni tabor imenovan Emonada, ki se ga bo udeležilo nič manj kot 500 skavtov iz ljubljanskih lokalnih enot. Organizatorji so sestavili ekipo, ki skrbi za svetovanje in skrb na področju preprečevanja odpadkov ter imenovali odgovorno osebo ekipe, “ekološkega informatorja.”

Tudi gorenjski skavti organizirajo tabor za 400 skavtov. Kuharji na taboru so se lotili prilagajanja jedilnika in iščejo alternative za nakupovanje živil ter ozaveščajo večja trgovinska in gostinska podjetja, s katerimi sodelujejo, z namenom zmanjševanja odpadkov in kupovanja lokalnih produktov.

Med poletjem skavti organiziramo tudi več izobraževalnih taborov, na katerih mimogrede udeležencem (prihodnjim vodnikom in voditeljem) dajemo zgled ekološkega in trajnostnega ravnanja ter organizacije srečanj. Med tovrstne tabore spadajo tudi “ Tečaji za vodnike”, kjer se zbere 40 udeležencev, starih med 13 in 14 let. Organizatorji enega od taborov so se navdušili nad zgodbo dogodka iz Radovljice in se odločili, da bodo šli še nekaj korakov naprej in letos poskusili izvesti tabor »brez odpadka«.

Največji »Zero Waste« izziv na skavtskih poletnih taborih predstavlja hrana, saj kot nevladna organizacija in prostovoljci pogosto »obtičimo« pri cenejših ali lažje dostopnih izdelkih. Kljub temu v zadnjih letih v ospredje priprave in načrtovanja potiskamo domače in lokalno, četudi to pomeni kakšen evro več. Trudimo se optimizirati potne stroške pri nakupovanju hrane in količino embalaže ter se povezujemo z različnimi kmeti, pridelovalci in pravičnimi ponudniki.

Ponosni smo na svoje skavte, da se trudijo ohranjati naravo takšno, kot nam je bila podarjena. Pripravljeni so vložiti več časa, truda in sredstev za nekaj, kar vedo, da je prav. Med poletjem bomo raziskovali, kakšna je cena pristopa k organizaciji in izvedbi skavtskega tabora »brez odpadka« v smislu časa, financ in količine odpadkov ter poskusili razbiti tabuje, ki se vrtijo okrog naslednjih vprašanj: Je tabor »brez odpadka« res dražji? Se res splača toliko truditi za par kosov smeti manj? Ali organizacija tabora »brez odpadkov« vzame skavtskemu voditelju preveč časa?

Piše: Viktor Höchtl, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj
Foto: Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...