13
Feb
2017

Zeleno se splača – nastanitve in prireditve brez odpadkov

Ob zaključku projekta Zero Waste turizem vas vabimo na posvet, na katerem bodo najboljši primeri iz prakse dokazali, da so nastanitve in prireditve brez odpadkov mogoče. Posvet bo potekal v ponedeljek, 27. februarja, v Hotelu Astoria na Bledu med 9. in 13. uro. Udeležba je brezplačna, obvezne pa so prijave na tej povezavi.

flyer-posvet_pop

Ekologi brez meja smo v preteklem letu podrobno spoznali, kako Zero Waste načela prenesti v hotele in na prireditve. Različni ukrepi preprečevanja, ponovne uporabe in recikliranja ne le znižujejo vplive na okolje, pač pa tudi stroške podjetja, ga povezujejo z lokalnim okoljem in v sodelovanju s partnerji spodbujajo inovacije.

In zakaj je to tako pomembno? Glavni dejavnik pri izbiri počitniških destinacij tako v Sloveniji, kot v Evropi, je kakovost naravnega okolja in pokrajine. Prizadevanja po zniževanju vplivov na okolje pomenijo ohranjanje vrednosti zelene turistične destinacije in zato je nujno vključevanje ponudnikov turističnih storitev v prehod v zeleno gospodarstvo.
In kakšne prednosti to prinaša?

  • Nižje stroške poslovanja.
  • Večje zadovoljstvo in večji delež stalnih gostov.
  • Višja kakovost, boljša prepoznavnost.
  • Ugled okoljsko in družbeno odgovornega podjetja.
  • Možnost za ustvarjanje višje cene.

Zato vas skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter s Šolskim hotelom Astoria Bled, Medpodjetniškim izobraževalnim centrom Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled ter Hotelom Ribno vabimo, da se nam pridružite v družbi z:

Antoninom Espositom, ki je razvil Zero Waste certifikat in ga vpeljal v 20 hotelov in restavracij na jugu Italije. Zero Waste skupnost ga je že imela priložnost spoznati lani aprila, ko smo v Ljubljani gostili srečanje mreže Zero Waste Europe in Zero Waste mest. Z razvijalcem Zero Waste certifikata za hotele in restavracije smo se Ekologi brez meja ponovno srečali poleti na tridnevnem usposabljanju, kjer nas je učil o tem, kakšen je Zero Waste hotel in kakšna je pot do tja. V družbi direktorjev dveh hotelov z Bleda in direktorja komunalnega podjetja Infrastruktura Bled smo si teorijo ogledali še v praksi, v treh hotelih v Sorrentu, tudi hotelu Conca – v prvem Zero Waste hotelu v Italiji.

antonino-esposito

 Antonino Esposito na srečanju mreže Zero Waste Europe v Ljubljani (foto: Maša Kores)

Za hotel z nazivom Zero Waste je potrebno izpolnjevati precej stroga merila: najmanj 90 odstotkov ločenega zbiranja in za 30 odstotkov manj ustvarjenih odpadkov ter za toliko manj porabljene vode in energije. Antonino pravi, da večinoma traja 2 – 3 leta, da jih hotel lahko doseže. Zato, ker je potrebno spremembe uvajati počasi, da se nanje privadi tako osebje, kot gostje.

Roberto Paladini je sodeloval pri razvoju sheme “Ecofesta Puglia”, ki na 35 prireditvah skrbi za čim manjši okoljski odtis. Je del tričlanske ekipe, ki je pred petimi leti v italijanski regiji Apulija sprožila malo revolucijo na področju trajnostnih, okolju prijaznih prireditev. Preko različnih ukrepov zmanjšujejo količine nastalih odpadkov, mešanih ostankov in izpustov toplogrednih plinov. Od biorazgradljivega pribora, ločevalnih košev z jasnimi oznakami, pomočniki pri ločevanju odpadkov, do ozaveščevalnega programa za mlajše, kupovanja zelenih odpustkov in sajenja dreves za ponor CO2. Ali še bolj inovativnih, kot je 3D tisk praktičnih izdelkov iz plastike, reciklirane kar na prireditvi. V letu 2015 se je shemi pridružilo že 35 prireditev, v povprečju so dosegle 72 % ločenega zbiranja. Najboljša med njimi kar 97,2 %, ki je s tem z odlagališč preusmerila 15 ton odpadkov!

roberto-paladini

 Roberto Paladini, soustanovitelj uradne prostovoljno certifikacijske sheme za prireditve »Ecofesta Puglia« (foto: Ecofesta Puglia)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...