14
Jun
2019

Svilengrad premika Bolgarijo proti Zero Waste

Pa smo dobili tudi prvo bolgarsko mesto, ki se je podalo na Zero Waste pot. Zahvaljujoč organizaciji Za Zemiata / Zero Waste Bulgaria imamo na Zero Waste zemljevidu občin novo državo.

Začetki

Svilengrad je mesto s 25.000 prebivalci v jugovzhodni Bolgariji, na meji s Turčijo in Grčijo. Kot vodilnega na okoljskem področju med bolgarskimi občinami so mesto k sodelovanju na pot brez odpadkov povabili v organizaciji Zero Waste Bolgarija (Okoljsko združenje Za Zemiata).

Člani lokalnega svetovalnega odbora so s pripravo akcijskega načrta in dolgoročne implementacijske strategije Zero Waste pričeli na začetku leta 2018. Odbor je sestavljen iz raznolike skupine aktivnih domačinov, ki si prizadevajo za čisti Svilengrad: lastnikov restavracij in hotelov, nevladnikov, romske mladine, članov lokalnega parlamenta, občinskih uradnikov, starejših občanov, učiteljev, zdravnikov, itd.

Izvedeni ukrepi

Prvič v Bolgariji je občina Svilengrad skupaj s podjetjem za predelavo embalaže Ecopack uvedla sistem zbiranja od vrat do vrat za tisoč enodružinskih gospodinjstev. Za večstanovanjske stavbe je občina pričela pilotni program, ki zagotavlja tri ekološke otoke z elektronskim ključem za dostop za lokalne prebivalce. Podobni mini ekološki otoki obstajajo tudi v vseh vrtcih.

Svilengrad je predstavil še eno pomembno iniciativo, unikatno v Bolgariji: pionirsko zbiranje suhih odpadkov, ki jih je mogoče reciklirati, od vrat do vrat iz  podjetij, kot so trgovine in restavracije. Prek lokalne mreže zbirnih centrov v trgovinah in lokalnega centra za ponovno uporabo ločeno zbirajo tudi elektronske odpadke, baterije, kosovne odpadke in nevarne gospodinjske odpadke.

»Navdušeni smo nad novicami in prepričani smo, da bodo ambicije in trud Svilengrada navdihnile tudi druge bolgarske občine, da se pridružijo Zero Waste poti in da bo to model tudi za Balkan in širšo okolico.« Esra Tat, izredna direktorica družbe Zero Waste Europe

Rezultati

Doslej so bili rezultati vseh prizadevanj zelo dobri, osvojili so tudi nekaj nagrad (Greenest Municipality, Ecoobchtina). Staro odlagališče je zdaj zaprto in prekrito z drevesi. V Svilengradu bodo s pomočjo evropskega financiranja iz operativnega programa Okolje 2014–2020 zgradili tudi kompostarno s kapaciteto 3.000 ton / leto.

»Svilengrad je pionir v ločenem zbiranju odpadkov v Bolgariji. Da bi državljanom olajšali ločevanje, smo kot prva občina uvedli metodo zbiranja od vrat do vrat. Dosegli smo zelo dobre rezultate in čistejše okolje.« Georgi Manolov, župan Svilengrada.

Piše Evgenija Taševa, prevod EBM

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...