13
Apr
2019

Zlarin bo prvi Hrvaški otok brez plastike za enkratno uporabo

Projekt “Zlarin – otok brez plastike”, katerega vizija je postati prvi hrvaški otok brez plastike za enkratno uporabo, je oktobra lani zmagal v ostri anti-plastični bitki v okviru pobude Adriatic Plastic Challenge. S slovesnim podpisom listine se je otok zdaj uradno spustil v boj proti plastiki za enkratno uporabo.

Val sprememb je sprožila Ana Robb, ki je oktobra lani zmagala z idejo na Adriatic Plastic Challenge. Listino so podpisali vsi predstavniki trgovskih in gostinskih objektov, otoška društva ter člani projektne skupine Ane Robb, ki bo vodila iskanje alternativ, zagotavljanje izobraževalne podpore in promocijo deležnikov projekta na svojih spletnih straneh.

Zlarin je otok, kjer živi dvesto ljudi, zaradi česar je idealen kraj za poskus. Imamo le en sam supermarket in več kavarn in restavracij, kar bistveno zmanjšuje število ljudi, ki potrebujejo podporo naše ideje. Lokalna skupnost nam daje veliko podporo in komaj čakamo, da dobimo Zlarin brez plastike, ” je dejala Ana Robb po osvojitvi prvega mesta na tekmovanju.

Glavni cilj projekta je zamenjati vso plastiko za enkratno uporabo z okolju prijaznejšimi rešitvami in tako prispevati k zaustavitvi plastičnega onesnaževanja. A tenkočutno, saj nočejo le zamenjati materiala, temveč tudi nadomestiti izdelke za enkratno uporabo s takimi primernimi za ponovno uporabo. Od vrečk, kozarcev, pribora, do spodbujanja pitja vode iz pipe ter ukinitvijo slamic.

“Z veliko željo da bi uspeli, vabimo vse prijatelje in bodoče goste otoka, da se nam pridružijo in aktivno sodelujejo v vsakodnevnem boju proti plastiki”, pravi Turistično društvo Zlarin.

Otok Zlarin, foto: Gojko Vukov Colić / Turistička zajednica Zlarin

Povzeto po: Šibenskiportal.rtl.hr in Zelena Akcija

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...