12
Avg
2020

Krovni načrt za Zero Waste

Spreminjanje vizije krožnega gospodarstva v evropsko resničnost

Evropa se končno odmika od ravnanja z odpadki, industrija in snovalci politik pa prepoznavajo neodložljivo potrebo po novem pristopu: upravljanju z viri. S tem namenom je bil julija letos posodobljen Krovni načrt za Zero Waste, ki se osredotoča na lokalne strategije in orodja za implementacijo različnih možnih scenarijev, kje začeti ali izboljšati pot do Zero Waste. Prvo različico Krovnega načrta je Zero Waste Europe izdal že leta 2017. Bil je prvi tovrstni dokument, ki je zajemal začetna orodja za lokalne oblikovalce politik, strokovnjake za ravnanje z odpadki in voditelje skupnosti o tem, kaj in kako je z Zero Waste. 

Zdaj bolj kot kdajkoli prej obstaja večja nuja za smiselno ukrepanje. Čeprav smo na nekaterih področjih v Evropi dosegli pomemben napredek, ostajajo izzivi in ​​ovire, ki preprečujejo, da bi se Zero Waste še naprej trdno širil. Kot odgovor na obseg okoljskih kriz, s katerimi se soočamo danes, je čas za ukrepe na terenu.

Določene občine v Sloveniji že sledijo temu načrtu in verjamemo, da jih bo nova različica okrepila na poti do ambicioznih Zero Waste ciljev in hkrati spodbudila nove k začetnim, toda ključnim lokalnim spremembam.

Kaj je Krovni načrt za Zero Waste?

Krovni načrt je še vedno prvi dokument, ki bi ga moral vsak lokalni akter, bodisi državni uradnik ali aktivist na področju odpadkov, prebrati, preden se poda na Zero Waste pot. Opredeljuje, kaj mislimo z Zero Waste, poudarja vodilna načela, ki so v središču katerekoli lokalne strategije za Zero Waste, modele, ki so na voljo za uporabo in zakonodajo Evropske unije, ki podpira izvajanje takšnih strategij.

Med drugim tudi pojasnjuje, zakaj bi morala mesta in skupnosti sprejeti Zero Waste strategijo. Prikazuje koristi dobrih praks, ki jih tak pristop lahko prinese občini, od stroškov, ki so prihranjeni pri ravnanju z odpadki, do potencialnih novih delovnih mest ter večje povezanosti skupnosti, ki jih lokalnim prebivalcem ponuja Zero Waste.

Krovni načrt bralcem ponuja tudi več izhodišč za odgovor na vprašanje, kje začeti. Vsebuje vodnik za različne možne scenarije, v katerih se danes občine znajdejo po vsej Evropi, ne glede na to, ali gre za zelo nizko stopnjo recikliranja, že uspešno upravljanje z odpadki, vendar z željo po izboljšanju ali pa izolirano regijo oziroma otok. Ponuja podrobne informacije o tem, kako premagati izzive, s katerimi se pogosto srečujejo v teh scenarijih, in primere, kako so  te težave premagale druge evropske občine v podobnih okoliščinah, da bi postale zgled zmanjševanja odpadkov.

Če želimo doseči krožno in ogljično nevtralno prihodnost do leta 2050, je treba na lokalni ravni pospešiti prehod v krožno gospodarstvo. Prav s tem namenom je bil zasnovan Krovni načrt za Zero Waste, ki si prizadeva na pot do manj odpadkov spraviti čim več občin v Evropi, po eno skupnost naenkrat. Pridružite se nam!

Krovni načrt v slovenščini

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...