10
Dec
2021

Evropski zero waste mreži se pridružujeta Bruselj in Riga

Dobre novice prihajajo iz središča Evrope – regije in mesta Bruselj, ki se je zavezala, da bo postala prva regija brez odpadkov in tako tudi prvo belgijsko mesto ter prva severno evropska prestolnica, ki ji je to uspelo.

Zavezali so se, da bodo do leta 2030 zmanjšali količino odpadkov za 20 % na prebivalca. Do konca leta 2022 pa bodo med drugimi ukrepi uvedli obvezno ločeno zbiranje bioloških odpadkov za vsa gospodinjstva in podjetja. Bruselj že nekaj let aktivno promovira svojo strategijo za zmanjševanje odpadkov z letnim zero waste izzivom, s katerim sodelujoča gospodinjstva dokazujejo, da je možno proizvesti štirikrat manj odpadkov kot povprečni prebivalec Bruslja. Prav tako z javnimi razpisi podpirajo skupnostne projekte, ki izvajajo in spodbujajo zero waste prakse.

Dogajanje ob Baltiku

Dobre novice prihajajo tudi iz latvijske prestolnice Riga, ki se je prijavila v poenoten program certificiranja za pridobitev naziva Zero waste občina, da bi izboljšala svojo uspešnost na področju ravnanja z odpadki in pospešila prehod na bolj krožno gospodarstvo.

V skladu z veljavnimi zavezujočimi direktivami EU mora Latvija do leta 2035 doseči različne cilje na področju ravnanja z odpadki. Med temi so: ločevanje bioloških odpadkov, povečanje količine komunalnih odpadkov, pripravljenih za ponovno uporabo in recikliranje, vzpostavitev ločenega sistema zbiranja papirja, kovine, plastike, stekla in tekstila, ter zmanjšanje deleža odloženih mešanih komunalnih odpadkov. Glede na to da Riga ustvarja največjo količino odpadkov v baltskem prostoru, ima prestolnica najbolj neposreden vpliv na doseganje zgoraj navedenih ciljev. 

Bruselj in Riga se bosta zdaj pridružili evropski mreži zero waste občin, ki trenutno šteje 445 mest in občin po vsej celini. Poleg Ljubljane sta edini evropski prestolnici, ki sta se pridružili mreži in se zavezali k zero waste.

Prednosti vključitve v mrežo zero waste

Pridružitev mreži in izvajanje lokalne zero waste strategije prinaša ogromno prednosti, kot so manj odpadkov, stroškov, strupov in izpustov ter opolnomočenje skupnosti, ki jih povzema spodnja infografika.

evropska zero waste mreža inforgrafika

Piše: Žaklina Žnajder

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...