Zaglavje Podpri nas
»Spet bomo prvi«

Naslov uvodnika smo si izposodili od tokratnega kolumnista, Marka Pintariča, enega od glavnih pri organizaciji letošnjega štiridesetega, a prvega Maratona treh src z manj odpadki, ki odpira sezono prireditev na poti do zero waste, na katero prvič stopa tudi Kino Otok. Prvič smo gostili največje strokovnjake na področju plastike in prvič organiziramo Festival ponovne uporabe. Prvič smo se zavržene hrane lotili v javnih ustanovah na občinski ravni in prvič pobudo za več ponovne uporabe oblačil razširili na Evropo. Zagotovo ne prvič in ne zadnjič pa ponovno v ospredje postavljamo pomen povezovanja - ker noben 'prvič' ni uspešen, če se ga lotiš sam. Naj še zaključimo z Markovimi besedami: "dobre prakse velja kopirati" - verjamemo, da jih bomo v prihodnjem mesecu nanizali kar nekaj.

Novice
cover
Maraton treh src odpira sezono prireditev z manj odpadki

Maraton treh src je kot prvi slovenski športni dogodek pridobil naziv Prireditev z manj odpadki. 21. maja bodo ob naši podpori zasledovali cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov.

Preberi več
Rezultati spremljanja zavržene hrane v škofjeloških javnih ustanovah

Z analizo zavržkov hrane v vrtcih in dijaškem domu v Škofji Loki se zaključuje program Hrana svoje mesto najde. Analiza skupno več kot 16 tisoč obrokov je izpostavila glavne izzive in možne rešitve ter priložnosti za prihranke.

Preberi več
Prihaja Festival ponovne uporabe

25. maja se bomo vsi ljubitelji izdelkov iz druge roke, izposoje, popravil in izmenjav družili na češnjevem vrtu Hiše Layer v Kranju. Vabljeni na predstavitev gonilnih sil na področju ponovne uporabe.

Preberi več
Odpadki v naših občinah - kako jih približati občanom

Vabljeni na letno zero waste srečanje, kjer bomo predstavili dosežke zero waste občin, novo pridružene članice mreže in konkretne ideje za aktivacijo občanov na poti do družbe brez odpadkov.

Preberi več
Ko bi le vsak dan bil 23. april

Drugo leto zapored smo starosto med okoljskimi dnevi, Dan Zemlje, obeležili z dvema novincema - Slovenskim dnevom brez zavržene hrane in Dnevom v rabljenih oblačilih.

Preberi več
Slovenija, gostiteljica največjih strokovnjakov in aktivistov na področju plastike v Evropi

Slovenijo v množičnem gibanju organizacij, ki si prizadevamo za rešitev plastične krize, najbolj aktivno zastopamo Ekologi brez meja. In prav nam je bila zaupana organizacija pomembnega srečanja, ki predstavlja korak naprej v strategiji za manj onesnaževanja s plastiko.

Preberi več
Ne zamudite ostalih dogodkov:

28.5. 100 supov na Ljubljanici

2.6. Za okolju prijazne kulturne dogodke

Osebno
Dobre prakse velja kopirati

Maraton treh src, 40. Maraton treh src … vrnitev »v živo« po dveh letih, ekološko verjetno bolj sprejemljive, virtualne izvedbe. »Kaj bo pa letos novega?« je vprašanje novinarjev, tekačev, okolice in vseh drugih, ki jih karkoli v povezavi s tekom zanima.

Preberi več
Ne spreglejte