Avtor: Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 40. Maratona treh src, dne 9. may 2022, 17:05

Maraton treh src, 40. Maraton treh src … vrnitev »v živo« po dveh letih, ekološko verjetno bolj sprejemljive, virtualne izvedbe. »Kaj bo pa letos novega?« je vprašanje novinarjev, tekačev, okolice in vseh drugih, ki jih karkoli v povezavi s tekom zanima.

Hja, novosti … kaj še je lahko po 40 letih dotične prireditve novega? Nova proga. Ok, že večkrat smo jih menjali, nič novega. Kaj ko bi tekli rikverc/vzvratno? Ja, to bi bila novost, ki je še nismo videli. No, pa vseeno … vzvratno, da bi ljudje tekli? Ok, dajmo resno razmišljat. Radenska, lastnik blagovne znamke Maratona treh src, je storila velik korak naprej pri ekologiji, krožnem gospodarstvu, trajnostnem razvoju, zakaj ne bi tega poskusili tudi mi na prireditvi?

Najprej se je treba prepričati, kako to delajo drugi. Hm … tega, se še ni lotila nobena druga tekaška prireditev vsaj v Sloveniji ne in ne uradno pod »patronažo« Ekologov brez meja, ki so edini pristojni za te stvari pri nas. Torej, ja, spet bomo prvi, spet bomo orali ledino, spet bomo »švicali« za stvar, za katero mislimo, da je prava, da ni le neka kaprica, muha enodnevnica, ampak dejansko pot v prihodnost. Pa seveda, da je »IN«. No, ja, je in ni »in«. Še vedno sem namreč šokiran od pogleda pred nekaj leti na reko Nil v Kairu. Poznana fraza je: »V reki Nil plava krokodil«. No, v reki Nil nisem videl niti enega krokodila, sem pa videl kilometre in kilometre plavajočih odpadkov. Torej, žal povsod še ni »in«.

Recimo, da bomo delali v evropskem duhu in če ne začneš delati sprememb pri sebi, kje jih boš sploh naredil!? Ampak kako narediti prireditev s cca. 10.000 ljudmi brez odpadkov? Ja, to ne gre. Nikakor. Pomembno pa je to, da proizvedemo čim manj odpadkov in da le te pravilno ločujemo. Tega se bomo lotili z ekološkimi otoki, namesto z navadnimi koši za smeti, kjer se bo odpadke ločeno zbiralo, na koncu pa tudi tehtalo, da bomo dobili dejansko količino odpadkov, ki se na naši prireditvi »pridelajo«. Pri tem bodo v pomoč dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki bodo, kot »zelena straža«, po »izobraževanju« pomagali tekačem in ostalim pri pravilnem ločevanju odpadkov na sami prireditvi.

Torej, letos je prvo leto, ko se potegujemo za oznako prireditve »Zero waste«, za kar potrebujemo 90 % zbranih in pravilno ločenih odpadkov. Kaj to pomeni, še ne znamo povedati, a se bomo, kot organizatorji zagotovo trudili po najboljših močeh, da dosežemo ta odstotek, ki je potreben za to prestižno zeleno oznako, če pa nam slučajno ne uspe že v prvem letu, pa bomo zagotovo v naslednjem letu, ko bodo stvari že veliko bolj vpeljane in poznane, naredili še korak više k temu naslovu. Vemo, da bomo konec koncev spet »kopirani«, kot že nekajkrat v naši dolgoletni zgodovini. Ampak, dobre prakse velja kopirati, jih prenašati na druge prireditve, saj konec koncev živimo na istem planetu, ki ga nekako potrebujemo še veliko let.

Vsekakor pa vabljeni na ogled naše prireditve, ali tekmovanj na 40. Maratonu treh src, ali pa postopka ločevanja odpadkov na velikih športnih dogodkih.

Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora 40. Maratona treh src