05
Maj
2022

Maraton treh src odpira sezono prireditev z manj odpadki

Maraton treh src je kot prvi slovenski športni dogodek pridobil naziv Prireditev z manj odpadki. 21. maja bodo ob naši podpori zasledovali cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov. Najstarejša tekaška prireditev v regiji tako odpira serijo dogodkov, kjer bo posebna pozornost posvečena odgovornemu ravnanju z naravnimi viri in odpadki. V mrežo teh prvič stopa tudi festival Kino Otok

Jubilejni 40. Maraton treh src je doslej najbolj zahtevna prireditev, ki se je z nami na pot do manj odpadkov.

“Zero waste ne smemo jemati dobesedno. Odpadki na maratonu seveda bodo, a skupaj z organizatorji bomo poskrbeli za najboljše možno ravnanje z njimi,”

poudarja predsednica Ekologov brez meja, Katja Sreš. Prvič se bodo odpadki dosledno ločeno zbirali in tehtali na celotni trasi in prireditvenem prostoru. Posebna pozornost bo namenjena plastenkam, ki bodo takoj po dogodku vrnjene neposredno v reciklažni proces. Kozarci na prireditvi bodo kompostabilni, tiskovine pa bodo nadomestili digitalni kuponi. Za pravilno izvajanje ukrepov in ozaveščanje obiskovalcev bo skrbela Zelena straža, dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki bodo priložnost unovčili tudi za raziskovalno delo.

“Kot organizatorji Maratona treh src, ki je zelo obširna in razgibana prireditev, želimo ravnati kar se da odgovorno. Letos, ob 40. jubileju maratona, pišemo novo poglavje v naši zgodovini – tudi na področju varovanja okolja, zato smo veseli sodelovanja z Ekologi brez meja. Ti nas usmerjajo in skrbijo za usposabljanje celotne ekipe, ki skrbi za izvedbo tekaške prireditve. Tako bomo tudi lažje nagovorili obiskovalce in jih skupaj usmerili v pravilno ravnanje z odpadki. Verjamemo, da se bomo letos veliko naučili in prišli do spoznanj, s katerimi bomo zastavljene cilje  v naslednjih letih še dodatno izboljšali,”

je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

Če bo organizatorjem, obiskovalcem in partnerjem uspelo ločeno zbrati več kot 90 % odpadkov, bo maraton napredoval v naziv Zero waste prireditev. S tem se že ponašata tudi mariborska Art kamp in (Z)mešani festival, ki bosta potekala letos junija in se po več letih uspešne izvedbe ukrepov odpadkom posvečata tudi programsko. Prvi bo letos v ospredje postavil alternative hitri modi, drugi pa bo obeležil svetovni dan rinfuze. Mreži okoljsko odgovornih prireditev pa se med 1. in 5. junijem prvič pridružuje tudi filmski festival Kino Otok. Tudi pri tej prireditvi začenjamo z osnovami – ločenim zbiranjem odpadkov in analizo stanja. Cilj organizatorjev je aktivni prispevek k iskanju odgovorov na okoljsko krizo, zato bodo pripravili posvet za okolju (bolj) prijazne kulturne dogodke z domačimi in tujimi gosti.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...