25
Maj
2022

Zero waste je prava pot, ponovna uporaba pa bližnjica do tega cilja

Po letu premora so se ponovno srečali predstavniki mreže zero waste občin, potrdili pravilnost usmeritve in pozdravili nove občine članice in prve prejemnice evropskega zero waste certifikata. Ekologi brez meja pa smo s prvim slovenskim Festivalom ponovne uporabe teorijo predstavili še v praksi.

Srečanje je odprl generalni sekretar društva Ekologi brez meja Jaka Kranjc z uokvirjanjem dogodka in predstavitvijo trendov na področju ravnanja z viri in odpadki»Vedno več je rešitev in vlaganja na vrhu hierarhije ravnanja z odpadki, njihovo odstranjevanje ni krožno,« je izpostavil pred zbranimi predstavniki občin, komunalnih podjetij in drugih deležnikov. Ne gre le za širitev zero waste praks po Evropi, ampak tudi poglabljanje, saj se za ta koncept odločajo vedno večja mesta, med njimi npr. München. »Zavedati se moramo, da se od nas učijo tudi drugi in da smo lahko ponosni na nekatere rešitve v Sloveniji,« je še dodal in tako podkrepil nadaljevanje dogodka s podelitvijo prvih evropskih zero waste certifikatov za občini Bled in Gorje.

Eden izmed prejemnikov certifikata, župan občine Bled Janez Fajfar je poudaril bistvo zero waste prizadevanj»To je pot in če nimaš nobenega cilja, nima smisla, da greš na pot. Na tej poti smo naredili ogromno.« Župan občine Gorje Peter Torkar pa je izpostavil željo po razširitvi zero waste koncepta na vse gorenjske občine. Z njim sta se strinjala tudi Gašper Kleč direktor Razvojne agencije Sora in Matjaž Berčon direktor Komunale Kranj, ki je dodal: »Gorenjska ni le prva regija po abecedi, ampak tudi na področju zero waste.« Občine pod okriljem omenjene komunale ter občini Škofja Loka in Železniki so namreč v lanskem letu razširili mrežo slovenskih zero waste občin na 16. Po dosedanjih poročilih so občine v mreži s skupnimi prizadevanji v lanskem letu preprečile 18.600 ton odpadkov ter s tem prihranile 4.200.000 € stroškov in 10.000 ton izpustov CO2.

Sledila je okrogla miza pionirjev na področju zero waste lokalnih skupnosti, ki so jo sooblikovali Vanja Fabjan iz Voke Snaga, Edin Behrić iz Komunale Vrhnika, Janez Resman, direktor Infrastrukture Bled in Andrej Fideršek, predstavnik organizacije Zero Waste Žalec. Vsi so se strinjali, da je zero waste pot prava, zahteva pa entuziazem posameznikov, ki ga vsi omenjeni prenašajo na celotno skupnost.

Pred drugim delom srečanja mreže zero waste občin, prvim slovenskim Festivalom ponovne uporabe, je sledil pogovor z gonilnimi silami ponovne uporabe. Mojca Žganec Metelko iz zavoda Knof, Jan Debenjak iz podjetja ZEOS in Špela Gutnik iz podjetja Circular Shield so predstavili prednosti in izzive prenosa teorije v prakso»V bodoče ne boš bogat, če boš imel najnovejšo uro, ampak če boš s sosedom pokramljal med souporabo pralnega stroja,« je piko na i dodal Debenjak in tako izpostavil, da zero waste ni le stvar odpadkov ampak celotnega življenjskega stila.

Zero waste druženje in izmenjava idej sta se nadaljevali na festivalu, ki je ob podpori Merkur zavarovalnice povezal lokalne in nacionalne predstavnike ponovne uporabe: zavod Knof, kranjsko ‘knjižico reči’ Kr po stvar, vrhniški Depo, projekt Še sem uporaben podjetja ZEOS s serviserjem elektronske in električne opreme, spletno zero waste trgovino Zelenci in Fundacijo Vincenca Drakslerja, ki je z obnovljenim pohištvom opremila celoten dogodek.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...