26
Maj
2022

Več filmov in manj smeti – Kino Otok na poti do zero waste

Poleg Maratona treh src se letos prvič na zero waste pot podaja tudi filmski festival Kino Otok, ki bo med 1. in 5. junijem potekal v Izoli, nekaj projekcij pa bo na ogled tudi drugod po Sloveniji, med drugimi v Ljubljani. Že od začetka februarja se Ekologi brez meja skupaj z organizatorjem Zavodom Otok pripravljamo na skupen cilj – proizvesti čim manj odpadkov in jih ločeno zbrati več kot 90 %. 

Intimno, politično in zeleno

Rdeča nit mednarodnega festivala, ki je letos vstopil v polnoletnost, je poseganje politike v življenja posameznikov. Tako kot politike ne moremo ločiti od intime, pa ne gre ločiti slehernika od njegovega okolja. Izmed 112 filmskih projekcij bo kar nekaj takih, ki so povezane z okoljem. Še posebej velja izpostaviti letošnji program za otroke Podmornica, ki bo raziskoval naš odnos do planeta, in enega od festivalskih vrhuncev, film Luzzu (režija Alex Camilleri, 2021), ki na slikovit in pristen način prikazuje ribiški vsakdanjik ter birokratsko masakriranje stoletnih ritualov in tradicij preživetja.

Ekologi brez meja si bomo film ogledali 2. junija ob 21.00 v Letnem kinu Arigoni, 9. junija pa se bo z ljubljansko premiero (ob 21.30, letni kino Kinodvorišče) film uvrstil na redni spored Kinodvora. 

Smer plovbe: zeleno morje!

Kino Otok se kot prvi slovenski filmski festival podaja na zero waste pot. Našo plovbo bodo usmerjali cilji in ukrepi, ki smo si jih zadali:

  • Dosledno ločeno zbiranje odpadkov na vseh lokacijah in dnevno tehtanje po frakcijah s ciljem ločeno zbrati več kot 90 % odpadkov. Posebna pozornost bo namenjena tudi cigaretnim ogorkom, ki so na obali še posebej velika nadloga. 
  • Kamp Svetilnik za prostovoljsko ekipo brez plastike za enkratno uporabo – vsi prostovoljci bodo za čas bivanja v kampu uporabljali svoje kozarce, krožnike in pribor za večkratno uporabo. Za vse pozabljivce so organizatorji zagotovili opremo iz druge roke, pri čemer smo se povezali z vrhniškim Depojem
  • Nastala pa je še ena lepa povezava. Maraton treh src je potekal pod okriljem Radenske, ki bo letos s pijačo v povratnih steklenicah podprla tudi Kino Otok. Adijo plastenkam na pogovorih z gosti!
  • V slogi je moč, zato se letošnji izvedbi pridružujeta tudi Center uporabnih predmetov Izola in izolska knjižnica, ki bosta poskrbela za delavnice predelave rabljenih majčk, ki bodo s festivalsko podobo dobile novo življenje.   
  • Nadzor nad pravilno izvedbo ukrepov bo opravljala ‘leteča’ Zelena straža, razširjena ekipa prostovoljcev, ki bo obiskovalcem na voljo tudi za vsa vprašanja. 

Ciljev nam seveda ne bo uspelo doseči brez sodelovanja obiskovalcev, zato vabljeni, da nam s pravilnim odlaganjem odpadkov ter uporabo digitalnih vstopnic in programov pri tem pomagate. Veliko skrbi pa nam boste prihranili, če se za ogled letošnjih filmov opremite z zero waste prigrizki brez embalaže. Tudi na obali je nekaj trgovin, kjer je možen tak nakup živil – preverite na osrednjem portalu za spodbujanje ponovne uporabe Manj je več.     

Za okolju prijazne kulturne dogodke

Nazaj k vsebini, ki jo bomo z največjim veseljem soustvarjali tudi Ekologi brez meja, in sicer v četrtek, 2. junija, med 11. in 13. uro v Manziolijevi palači. V sodelovanju z Motovilo, centrom za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, bomo predstavili in debatirali o okoljskih izzivih kulturnih dogodkov. Več o zanimivem dogodku za filmske profesionalce in vse druge, ki jih zanima pot filma od ideje do platna in naprej, si lahko preberete tukaj

Srečno plovbo Kino Otok! 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...