27
Maj
2022

Na Maratonu treh src dosegli zero waste cilj in ločeno zbrali 91,5 % odpadkov

Analiza merjenj odpadkov na 40. Maratonu treh src je pokazala, da so organizatorji skupaj z nami dosegli zastavljeni cilj in ločeno zbrali več kot 90 % odpadkov, kar je osnovni pogoj za pridobitev naziva zero waste. 

Učinkovito ločeno zbiranje odpadkov je rezultat smotrnega načrtovanja vidne in dostopne postavitve ekoloških otokov, zapiranja obstoječih zabojnikov za mešane komunalne odpadke in predvsem prizadevanj Zelene straže, ki je obiskovalce usmerjala pri pravilnem odlaganju odpadkov. To vlogo je pod mentorstvom Mateje Godec prevzelo 23 dijakov in dijakinj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, med njimi tudi Hana Slavič, ki je ob tem povedala:

“Nismo beležili nobenih neposrednih negativnih odzivov od ljudi, saj smo se vsi trudili biti čim bolj strpni in prijazni.”

Na prireditvi je bilo zbranih 700 kg odpadkov, od tega 60 kg mešanih komunalnih odpadkov, največji delež pa je predstavljala embalaža. Zbrani podatki so osnova za nadgrajevanje prizadevanj v prihodnjih letih predvsem na področju preprečevanja nastajanja odpadkov in zmanjševanja njihove skupne količine. Sicer pa je že letos na aktivnega obiskovalca nastalo le 156 gramov odpadkov, kar je v primerjavi s podatki iz tujine, da obiskovalci na prireditvah ustvarijo 1 kg odpadkov na dan, dober dosežek. 

Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja ob tem dodaja:

“S sodelovanjem in rezultati smo seveda lahko le zadovoljni. Pozdravljamo pogum organizatorjev, da so si po dveh letih premora zadali tako ambiciozen cilj, ki je zahteval veliko priprav. Smo pa naleteli tudi na nekatere ovire, ki nam niso omogočile izpolnitve vseh zadanih ciljev, kar ostaja naša naloga za prihodnost.”

Poleg zmanjševanja količin plastične embalaže in odpadkov nasploh je tako cilj za prihodnje izvedbe tudi večje vključevanje in ozaveščanje sodelujočih partnerjev. 

Organizatorji so po prireditvi izvedli tudi čistilno akcijo.

“Med čakanjem na končne rezultate tehtanja odpadkov, smo se tudi sami odeli v Zeleno stražo in skupaj z učenci OŠ Tišina,  OŠ Kapela in kolegi iz Radenske ter Zdravilišča Radenci, zabrisali vse sledi našega tekaškega dogodka. Zbrali smo le manjši kup odpadkov in za te smo se morali zares potruditi, da smo jih našli. Veseli nas, da smo dosegli cilj, a še bolj smo veseli tega kar smo se naučili. Svoje sodelovanje z Ekologi brez meja bomo vsekakor nadaljevali, saj je prostora za izboljšanje še veliko,”

je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src. 

Najstarejša tekaška prireditev pri nas se je tako kot četrta prejemnica zero waste naziva pridružila Art kampu, (Z)mešanemu festivalu in Svečani trgatvi Stare trte. Vse omenjene prireditve so tako že vzpostavile osnovo za pridobitev evropskega Zero waste certifikata, ki ga podobno kot za občine, razvijajo v organizaciji Zero Waste Europe in bo pilotno zaživel predvidoma do konca letošnjega leta.

“To je nova priložnost, da se Slovenija ponovno izkaže kot vodilna. Certificiranima občinama Bled in Gorje se bodo v prihodnosti lahko pridružile tako prireditve kot tudi druge organizacije iz gospodarstva,”

dodaja Jaka Kranjc, ki v našem imenu sodeluje pri pripravi certifikacijskih kriterijev. 

Foto: Ludvik Rogan

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...