23
Jun
2022

Na treh zero waste prireditvah za več kot 19 ton odpadkov manj

Sporočilo za javnost

S prihajajočim Art kampom na Festivalu Lent se zaključuje spomladanska sezona zero waste prireditev. Ekologi brez meja so na pot do manj odpadkov pospremili dve novi prireditvi. (Z)mešanemu festivalu, ki je ohranil zero waste naziv peto leto zapored, sta se pridružila še Maraton treh src in filmski festival Kino Otok

Glavni pogoj za pridobitev zero waste naziva je 90 % ločeno zbranih odpadkov. Maraton treh src je dosegel 91, Kino Otok 95, (Z)mešani festival pa 98 % delež. Na vseh prireditvah je potekalo dnevno tehtanje odpadkov po frakcijah, izvedeni pa so bili tudi številni ukrepi za njihovo preprečevanje ter ozaveščanje obiskovalcev in drugih deležnikov. Vse tri prireditve je obiskalo in soustvarjalo več kot 10.700 posameznikov, ki so skupaj ustvarili 835 kg odpadkov. V primerjavi s podatki iz Velike Britanije, po katerih na obiskovalca na dan nastane 1,89 kg odpadkov, so vsi trije organizatorji skupaj preprečili za več kot 19 ton odpadkov. Številka je najbrž še višja, saj so drugo leto zapored zero waste korake izpeljali na Slovenskem oglaševalskem festivalu, za katerega pa še ni podatkov o količinah odpadkov.

Na najmlajši prireditvi, ki se je pridružila mreži zero waste, filmskem festivalu Kino Otok v Izoli, so največje premike dosegli s priborom (krožniki, kozarci itd.) za večkratno uporabo za vse obroke v kampu za več kot 40 prostovoljcev in uporabo pijače v povratnih steklenicah za ekipo in goste. Še vedno pa je tako kot na Maratonu treh src največji delež med odpadki predstavljala odpadna plastična embalaža. Na (Z)mešanem festivalu, kjer so v treh dneh ustvarili le 30 kg odpadkov, pa je prednjačila steklena embalaža. Na omenjenem prvem slovenskem zero waste festivalu so se letos preprečevanju nastajanja odpadkov posvetili tudi vsebinsko z obeležitvijo Svetovnega dneva rinfuze. Ponovna uporaba pa je stekla tudi v Izoli, kjer je veliko zanimanja požela predelava rabljenih majic v festivalski promocijski material. Kljub premierni izvedbi korakov na poti do manj odpadkov so organizatorji poskrbeli tudi za programsko ozaveščanje. Filmski profesionalci so skupaj z Ekologi brez meja, Motovilo in festivalom Crossing Europe načeli prve pogovore o okoljskih izzivih kulturnih dogodkov.

Pred poletjem sledi še eno že tradicionalno zero waste sodelovanje, ki pod okriljem Festivala Lent poteka od leta 2017. Družinski festival Art kamp bo v Mariborskem Mestnem parku tudi letos skrbel za manj in dosledno ločeno zbrane odpadke. Za obiskovalce bodo na voljo pitniki ter povratna in razgradljiva gostinska embalaža. Vsebinsko bo na festivalu, ki je v lanskem letu ločeno zbral 90 % odpadkov, rdeča nit posvečena alternativam hitri modi

30. junija bo tako ob 10.30 v sodelovanju z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Maribor in drugimi partnerji potekala modna in plesna revija v oblačilih iz druge roke, ki jo bosta pospremili tudi izmenjevalnica in predelovalnica oblačil. 

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...