05
Nov
2021

Zero waste dogajanje na Gorenjskem

Medtem ko se svetovni voditelji družijo v Glasgowu in skupaj iščejo rešitve za globalne podnebne spremembe, smo se Ekologi brez meja v zadnjih mesecih srečevali z lokalnimi voditelji gorenjskih občin, ki so že v nizkem štartu, da stopijo na pot do družbe brez odpadkov. Voditelji pa ne zmorejo sami premikati gore, ampak potrebujejo podporo, sopotnike. To s(m)o lahko vsi.

Prihajajo meseci, ko se bodo občani na novo pridruženih občin (teh je kar sedem!) pobliže spoznavali s konceptom zero waste, ga začeli uvajati v svoje navade, rutine in ga (upamo) tudi čimprej usvojili. 

Trenutno smo v zaključni fazi procesa, oblikovanje zero waste strategij je končano. V teh dneh potekajo njihove javne predstavitve in sprejemanje na občinskih svetih.

Kranj in okolica

Mestna občina Kranj je konec oktobra prva od petih sprejela skupno zero waste strategijo. Ta je bila v začetku septembra javno predstavljena na gradu Khislstein, nato pa je romala še do občin Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, ki jih pokriva Komunala Kranj in je tudi gonilna sila programa zero waste v teh občinah. Že v procesnem času so uvedli kar nekaj internih ukrepov, ki bodo prispevali k manjšim količinam odpadkov, varčevanju z viri in večjemu deležu ločeno zbranih frakcij. Ključno pri tem pa je bilo izobraževanje in vključenost vseh zaposlenih. 

Tudi župan Matjaž Rakovec je na javni predstavitvi povedal, kakšne so njihove prioritete:

»V Mestni občini Kranj smo se zavezali zeleni politiki na vseh področjih – od prometa, gradnje infrastrukture in obnov stavb do turizma. Eden od pomembnih korakov na poti k trajnostnemu je tudi zmanjševanje količine odpadkov. Zdaj smo se pod okriljem Komunale Kranj odločili stopiti na pot do družbe brez odpadkov skupaj še s sosednjimi občinami, kar je res velika stvar. Pomeni, da si vsi želimo ohraniti okolje na učinkovit in trajnostni način.«

Zero waste ukrepi so del širše vizije krožnega gospodarstva, ki jo bodo v Kranju oplemenitili s številnimi naložbami.

zero waste dogajanje na gorenjskem

Predstavitev zero waste strategije na gradu Khislstein v Kranju (foto: Sandi Fišer/Mediaspeed).

Škofja Loka in Železniki

Nedaleč stran, na Škofjeloškem, se zadeve prav tako premikajo naprej. V začetku junija smo predstavnike občin Škofja Loka in Železniki ter Komunale Škofja Loka in Razvojne agencije Sora peljali na ogled dobrih praks na Vrhniki, kjer so si ogledali delovanje Javnega podjetja Komunale Vrhnika, centra ponovne uporabe in trgovine Depo ter enoto Vrtca Vrhnika. Ekipa je dobila sveže ideje za nabor zero waste ukrepov in še večji zagon za njihovo uresničitev.

ogled dobrih praks vrhnika

Ogled dobrih praks na Vrhniki pred trgovino Depo (foto: Jaka Kranjc).

Formalni proces pridružitve se počasi zaključuje tudi tukaj. Zero waste strategija je pripravljena in bo predvidoma predstavljena javnosti konec novembra. Tako se bosta mreži zero waste občin kmalu pridružili še Škofja Loka in Železniki

Čakajo nas še formalne malenkosti – podpisi zero waste zaveze, nato sledi akcija – implementacija zastavljenih ciljev! Ta na ravni občanov že poteka, saj je Škofja Loka pred kratkim postala bogatejša za prvo zero waste trgovino, Pouhn cekar.

Uspešne zgodbe zmanjševanja odpadkov se na gorenjskem v občinah Bled, Gorje in Radovljica prepletajo že od leta 2014. Rezultate slovenskih zero waste občin si lahko ogledate v zadnjem letnem poročilu.

Piše: Žaklina Žnajder

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...