13
Sep
2021

Mednarodno usposabljanje za zero waste ambasadorje v Sloveniji

Uspelo nam je organizirati usposabljanje za zero waste ambasadorje, na katerem je sodelovalo 21 udeležencev iz 14 evropskih držav. Program usposabljanja je organiziralo pet partnerskih organizacij, ki so del projekta BEZWA: Let’s Do it Foundation, Ekologi brez meja, Zero Waste Europe, Tallinn University in Estonian University of Life Sciences.

Kljub negotovim časom nam je ta dogodek v ponovno potrditev, da še vedno potrebujemo osebni stik za učinkovito izvajanje dogodkov in za doseganje večjega potenciala pozitivnih sprememb. Pozitivni odzivi in energija sodelujočih nam daje nov zagon za naprej. 

Mednarodno usposabljanje za Zero waste ambasadorje

Jack iz Zero Waste Europe nas je v Hotelu Ribno popeljal skozi zavajanja in priložnosti recikliranja (foto: Kadri Kale).

Da bi pospešili evropski prehod na zero waste, želimo zgraditi mrežo usposobljenih in opolnomočenih lokalnih ambasadorjev, ki občinam lahko pomagajo pri oblikovanju in razvoju ambicioznih politik preprečevanja nastajanja odpadkov. Tako lahko pomagajo varovati naše okolje in spodbujajo lokalno gospodarstvo. In prav to je namen tega pilotnega usposabljanja, da opolnomočimo zero waste ambasadorje z znanjem in veščinami, potrebnimi za zagovarjanje zero waste rešitev in politik v svojih skupnostih. 

Kje in kako je potekalo usposabljanje? 

”Shit in, shit out.” – je bil eden izmed stavkov, ki je zaznamoval naš teden in verjetno nam ga ni potrebno posebej prevajati ali obrazložiti. V večini so bili odpadki in vse, kar je povezano z njimi, naša osrednja tema pogovorov. Predvsem pa so naše debate potekale o tem, kako jih zmanjšati in kaj narediti s tistimi vrstami odpadkov, ki se jim ne da tako preprosto izogniti.

Začetni del našega usposabljanja je potekal v Hotelu Ribno, ki je prvi Zero waste hotel v Sloveniji. Udeležencem je bil v prvih dneh predstavljen koncept zero waste in veščine, ki jih potrebuje nekdo, ki zagovarja zero waste rešitve. Dobre lokalne prakse smo spoznali že med bivanjem in predstavitvijo vsakodnevnega dela v Hotelu Ribno ter s predstavitvijo komunalnega podjetja iBled. 

Med drugim so se mednarodni udeleženci seznanili z najbolj učinkovitimi načini ravnanja z odpadki, s poudarkom na ločenem zbiranju organskih odpadkov in kompostiranju. Prav tako so spoznali, kaj pomeni biti zero waste občina in kako komunicirati z različnimi deležniki. Velik del usposabljanja je bil namenjen zbiranju, branju in razumevanju podatkov, ki so ključni za pregled stanja in spremljanje napredka (npr. delež ločeno zbranih odpadkov in količine mešanih komunalnih odpadkov letno na prebivalca).

S spoznavanjem dobrih praks iz Slovenije smo nadaljevali z obiskom JKP Vrhnika, centra ponovne uporabe Depo in istoimenske trgovine za prodajo rabljenih in preoblikovanih predmetov. Uspešno prakso pralnih plenic pa sta nam orisali predstavnici iz enote vrtca Vrhnika.

Kratek prispevek iz ogleda dobrih praks na Vrhniki.

Mednarodno usposabljanje za Zero waste ambasadorje

Udeleženci navdušeni nad novim električnim kolesom za zbiranje manjših količin odpadkov (foto: Žaklina Žnajder).

Drugi sklop usposabljanja smo izvedli v Ljubljani, ki je prva in edina zero waste prestolnica v evropski mreži zero waste lokalnih skupnosti. Dnevi usposabljanja v prestolnici so bili precej delavnično obarvani. Udeleženci so se preizkusili v različnih možnih in realnih scenarijih, ko so poskušali najti primerne zero waste ukrepe za opisane probleme. Tako se jim bo lažje soočiti z izzivi in priložnostmi, ko se vrnejo nazaj v svoje države.

Mednarodno usposabljanje za Zero waste ambasadorje

Refleksija ob zaključku dneva pred Hotelom Park v Ljubljani (foto: Žaklina Žnajder).

Kaj so naslednji koraki?

Zdaj so na vrsti udeleženci, da pridobljeno znanje prenesejo v prakso v svojem lokalnem okolju. Vsak majhen korak šteje, da ozavestimo problematiko današnje prekomerne potrošnje in spodbujamo k premišljeni rabi virov ter odpadkov. 

Z udeleženci se ponovno srečamo konec novembra prek spleta, ko nam bodo zaupali, katere korake so že uspeli narediti do takrat. Namreč zero waste je pot, in na to pot stopamo skupaj.

Mednarodno usposabljanje za Zero waste ambasadorje

Ekipa zero waste ambasadorjev ob zaključku usposabljanja pred Hotelom Park (foto: mimoidoča sprehajalka).

Piše: Žaklina Žnajder

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...