08
Sep
2021

Zero waste daje slovenskim prireditvam nov zagon

Navkljub zahtevnim razmeram za organizacijo Ekologi brez meja poročamo o pozitivnih premikih na področju zmanjševanja odpadkovnega odtisa slovenskih prireditev in dogodkov. Poleti izvedenemu Zero waste festivalu Art kamp se v prihodnjih dneh pridružujeta še dve novi prireditvi v mreži Zero waste Slovenija. 

Konec junija je v sklopu Festivala Lent v mariborskem mestnem parku potekal družinski festival Art kamp, ki že od leta 2017 udejanja ukrepe za preprečevanje nastajanja odpadkov, njihovo dosledno ločeno zbiranje in odgovorno ravnanje z naravnimi viri. Festivalu je tretje leto zapored uspelo preseči mejo 90 % ločeno zbranih odpadkov in ohraniti naziv Zero waste prireditev. Iz leta v leto padajo tudi skupne količine odpadkov – ta je znašala 1320 kg, kar je skoraj dve toni manj od pričetka uvedbe ukrepov v 2017, posamezni obiskovalec pa je v letošnjem letu proizvedel v povprečju le 0,025 kg odpadkov.

Zero waste strategije in ukrepi so postale v luči sprejete uredbe o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg ključno vodilo za organizatorje prireditev, ki so poleg partnerjev, sponzorjev in obiskovalcev odgovorni za okoljski odtis dogodka.

Glavni izzivi na področju organizacije dogodkov z manj odpadki, ki jih zaznavamo Ekologi brez meja, ostajajo povezani z motiviranjem vseh deležnikov za sodelovanje in pomoč pri doseganju rezultatov – predvsem gostincev, komunalnih podjetij in lokalnih odločevalcev. Prav te bomo nagovorili tudi v sodelovanju z novimi prireditvami, ki stopajo na zero waste pot. Za jesen načrtovanemu (Z)mešanemu festivalu se prvič na tej poti pridružujeta še Svečana trgatev Stare trte v Mariboru in Slovenski oglaševalski festival. Slednji bo ta četrtek in petek pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice potekal že 30., pod sloganom Vztrajno na trajno pa si je zadal cilj do leta 2035 izpolniti vse zahtevane pogoje in postati zero waste prireditev.

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...