19
Avg
2021

Kolesarska vas v Ribnem

Hotel in Glamping Ribno ne počiva. Da je zero waste pot in ne cilj, dokazujejo vse od časa, ko so kot prvi in (še vedno) edini v Sloveniji s trdim delom, jasno vizijo in zagnanostjo pridobili naziv zero waste hotel.

V nesrečnem letu 2020, ko je večina obupavala in vila roke nad za turizem skoraj usodnim zapiranjem storitvenih dejavnosti, so v Hotelu in Glampingu Ribno začeli in dokončali pogumen projekt izgradnje dodatnih 17 glamping hišic, ki je namenjen v prvi vrsti kolesarskim gostom. Ta posebna ponudba kolesarjem prijaznih storitev je poleg skrbi za okolje pomembna prodajna niša in izjemna promocija tudi za Bled in okolico.

V torek, 17. 8. 2021, so bili povabljeni na predstavitev in pogovor novinarji, ki so v pogovoru z lastnikoma podjetja ter predstavniki občine Bled in Turistične zveze Bled pridobili bolj poglobljene informacije o načrtih za prihodnost in pomenu trajnostnega turizma tako za destinacijo kot tudi širše slovensko okolje.

Vsi, ki delujejo v turizmu se zavedajo, da Bled ni imun za negativne okoljske vplive, ki ga prinaša ta sicer zelo pomembna gospodarska panoga. Še posebej je na Bledu problematična prometna ureditev, zato je potrebno aktivno ustvarjati drugačne pogoje, ki bodo spodbujali kolesarjenje, pohodništvo in redne organizirane prevoze iz obrobja Bleda do priljubljenih turističnih točk.

Sprehod po vasi

Na vhodu v Kolesarsko vas z naravnim bazenom nas pričaka simpatična lesena maskota medveda na kolesu, ki je verjetno najbolj fotografirana osebnost v bližnji in daljni okolici.

kolesarska vas v ribnem

Hiške so v celoti narejene lokalno iz slovenskega macesna in smreke, notranja oprema pa je nastala kar v lastni mizarski delavnici. Vsaka hiška ima na mali terasi leseno kad z vročo vodo, v notranjosti pa so 4 postelje, kopalnica in infrardeča savna. Kar je posebej pomembno za kolesarje pa sta lastna kolesarnica in polnilnica za e-kolesa. Seveda v vasi ne manjkajo pralnica koles, servis in možnost najema koles in opreme. Naravni bazen, ki povezuje večji del hišk in nudi prijetno osvežitev dopustnikom omogoča neprestano kroženje vode, rastline na njegovem obrobju pa poskrbijo za čiščenje.

Postati zero waste hotel ne pomeni le skrbno ravnanje z odpadki, zmanjševanje količine odpadkov ter porabe energije in vode. Ni samo ponudba lokalno pridelane hrane in vode iz pipe. Še najmanj je to tablica na vhodu v hotel. Ta je le prvi korak na nikoli dokončani poti, ki postane še bolj pomembna takrat, ko postane takšno podjetje svetilnik za druge tako v lokalnem okolju kot tudi širše izven meja Slovenije.

Piše in foto: Helena Nieboer

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...