Slovenske nastanitve

V mesecu maju 2018 je Hotel Ribno prejel naziv Zero waste hotel, leta 2022 pa je prvi v Evropi prejel še Evropski Zero waste poslovni certifikat z dvema zvezdicama, kar po certifikatu pomeni, da gre za najboljši primer na državnem nivoju. Spremembe so vidne v prav vseh prostorih v hotelu, glampingu, hostlu Kropa in njihovi okolici. Skrbne meritve odpadkov so pokazale, da se je skupna količina odpadkov prepolovila, prav tako pa se je bistveno zmanjšal delež mešanih komunalnih odpadkov, ki znaša le 10 % od celotne količine ustvarjenih odpadkov. V proces uvajanja sprememb so bili poleg vodstva vključeni prav vsi zaposleni, ki so aktivno iskali rešitve in priložnosti za izboljšave. Zaradi dobrih rezultatov si hotel večkrat na leto ogledajo delegacije iz vse Evrope.

Direktor hotela Matija Blažič je na vprašanje, ali bi svetoval tudi drugim hotelom, da se podajo na to pot, dejal:

Tako kot mogoče mi danes pozitivno ‘štrlimo ven’ kot nekdo, ki se je tega lotil prvi, tako bo v nekaj letih ‘ven štrlelo’ vsako podjetje, ki tega ne bo delalo. Razlika je zgolj v tem, da bodo oni izstopali v negativnem pogledu.

Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek. Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši.

Mali koraki so potrebni, ampak nič čakat, kar na glavo. Mislim, da lahko vsako slovensko podjetje spremembe izvede v roku enega leta.

Rezultati

Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2016 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 0,939 kg
Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2024: 0,413 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2016: 81 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 92,25 %

Skupno zmanjšanje odpadkov na gosta na noč od začetka dela (2016) do 2024 znaša 56,1 %.

Hotel Cerkno z lastno restavracijo in wellnessom se nahaja v centru mesta Cerkno. Je sezonsko obarvan hotel, ki se je na svojo zero waste pot podal marca 2023. V samo pol leta dela uvajanja obsežnih ukrepov in izobraževanja osebja so dosegli odlične rezultate. Svoje novopridobljeno znanje so razširili tudi na Dom Alpska Perla, kjer je uvajanje ukrepov v začetni fazi. 

Direktor enote Cerkno, Borut Pirih o zero waste

“Zero waste ni zgolj trend ampak način življenja, ki ga spodbujamo znotraj podjetja in z zgledi prezentiramo našim gostom. Je prava, racionalna pot, ki vodi do številnih pozitivnih sprememb, ki se odražajo v poslovanju in okolju v katerem soustvarjamo. Prava odločitev za zeleni preboj!

Rezultati

Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2023 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 0,750 kg
Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2023 (zadnje tehtanje): 0,433 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 56,66 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 89,69 %

Skupno zmanjšanje odpadkov na gosta na noč od začetka dela (2023) do konca 2023 znaša 42,2 %.

Soča Guesthouse je nastanitev, ki  se nahaja v starem delu Kanala ob Soči, v več kot 500 let stari zgradbi, obnovljeni 2021. Iz stanovanjske hiše so s prenovo dobili 4 sobe in apartma s 3 zvezdicami, izvedli pa tudi energetsko prenovo. Nastanitvi dajejo karakter stenske umetnine in vintage predmeti iz ponovne uporabe, ponujajo pa tudi izposojo koles. S pridobitvijo zero waste naziva so začeli leta 2022 in ga v istem letu tudi prejeli. 

Rezultati

Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov):  0,335 kg
Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2023: 0,138 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 88,13 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 89,54 %

Skupno zmanjšanje odpadkov na gosta na noč od začetka dela (2022) do konca 2023 znaša 58,7 %.

Jenkova rezidenca, ki se nahaja v kranjski kulturni četrti, je korak proti ideji razpršenega hotela, ki ga Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) želi vzpostaviti v starem mestnem jedru. Majhen, a udoben apartma je poklon Simonu Jenku, enemu izmed najvplivnejših slovenskih pesnikov, ki je med letoma 1864 in 1866 bival v hiši, kjer se rezidenca nahaja. Posebnost Jenkove rezidence je poleg koncepta, ki z željo po navdihovanju gostov v ospredje postavlja življenje in delo pesnika, tudi trajnostna nota. Oprema apartmaja je v večji meri narejena iz trajnostnega materiala, marsikateri kos opreme je »iz druge roke«, obnovljen v fundaciji Vincenca Drakslerja. Goste se spodbuja k ločevanju odpadkov, skrbni uporabi elektrike in vode, k pitju vode iz pipe, predvsem pa k uživanju v lokalni ponudbi – od znamenitosti, do kulinarike in dogodkov. Naziv zero waste namestitev, ki jo Jenkova rezidenca nosi to leto, je za potencialne goste dodaten dokaz, da gre za namestitev s trajnostno noto.

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj o ideji razpršenega hotela

Ko smo snovali idejno zasnovo Jenkove rezidence smo v prvi vrsti razmišljali o tem, da bi gostom ponudili inovativno možnost turistično-kulturne nastanitve. Osnova je pobuda, da bi v starem mestnem jedru vzpostavili razpršeni hotel z apartmaji, ki bi bili vsebinsko zasnovani glede na znane kranjske osebe. Tovrstni hoteli v svetu že obstajajo. Njihova prednost so skupne storitve (recepcija, aktivnosti, kulinarična ponudba…), neredko prispevajo k oživljanju mesta, saj so gostje v pristnem stiku z lokalnim življenjem in ponudbo. Trajnostne vsebine v smislu postavljati v ospredje kulturno dediščino in skrb za zdravo, čisto in varno okolje so za goste ob izboru destinacije, ki jo bodo obiskali pomembne. Za nas pa naziv Zero waste namestitev pomeni dodatna spodbuda in opomnik, da je trajnosten razvoj turizma v destinaciji edina prava smer.

Rezultati

Količina odpadkov na gosta/noč v letu 2023: 0,138 kg
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 94,03 %

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...