Hoteli in restavracije

O ZERO WASTE TURIZMU

Turizem predstavlja veliko priložnost in pomemben del slovenskega gospodarstva. Slovenijo pozicioniramo kot zeleno destinacijo, a te danosti  je potrebno ohranjati in zanje skrbeti.

Ponudnike turističnih storitev želimo spodbuditi in vključiti v prehod v zeleno gospodarstvo ter trajnostno upravljanje z viri preko preprečevanja nastajanja odpadkov, ponovne uporabe in recikliranja. Izdelali bomo splošne smernice za hotele in restavracije ter organizatorje prireditev in jih prenesli v prakso preko pilotnih primerov. Za pripravo osnovnih smernic bomo pregledali obstoječe prakse na evropski in globalni ravni in dva primera obiskali skupaj s predstavniki strokovnih turističnih organizacij ter ponudniki turističnih storitev. Na osnovi zbranih gradiv, obiskov in pilotnih primerov bomo za ciljne skupine izvedli regionalna usposabljanja in delavnice.

V okviru projekta bo nastalo več gradiv: od splošnih smernic za hotele in restavracije ter organizatorje prireditev, povzetkov teh smernic ter osnovnih zahtev za ponudnike turističnih storitev na poti do družbe brez odpadkov.

Izvir_Krupe_1,_D.Wedam_3044_orig
(Foto: www.slovenia.info; Avtor: Dunja Wedam)

Za prehod v zeleno gospodarstvo je potrebno spremeniti današnje modele proizvodnje in vzorce potrošnje. Preprečevanje nastajanja, ponovna uporaba in recikliranje odpadkov omogočajo učinkovito rabo virov, zmanjšujejo porabo energije in blažijo vplive na okolje. Zero Waste je podoben koncept kot krožno gospodarstvo in igra pomembno vlogo pri snovni učinkovitosti preko celotnega gospodarstva in s tem pri zniževanju emisij toplogrednih plinov.

Projekt »Prehod v zeleno gospodarstvo na področju turizma«, ki ga izvaja Društvo Ekologi brez meja, iz sredstev Sklada za podnebne spremembe sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.

LOGO_MOP

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...