Zero waste turizem

Hoteli in prireditve z manj odpadki

Odpadki v turizmu so resen okoljski problem, še posebej na območjih z visoko koncentracijo turističnih aktivnosti in privlačnimi naravnimi znamenitostmi. Dnevna potrošnja različnih izdelkov porablja naravne vire in energijo za njihovo pridelavo ali izdelavo ter transport. Ko postanejo odpadki, pa so povezani z onesnaževanjem voda, prsti in izgubo biotske pestrosti.

Ti problemi se kažejo tako na področju restavracij, hotelov in drugih turističnih namestitev kot tudi na področju organizacije in izvedbe prireditev. Še posebej pri slednjih opažamo velik porast, vse pa so v večji ali manjši meri povezane z nastajanjem odpadkov.

Kot primer naj navedemo podatek, da je bilo v letu 2017 v Sloveniji samo na področju kulture okoli 22.000 prireditev.

Da bo Slovenija še naprej ostala zelena destinacija, so spremembe nujne že danes. Ukrepi, ki jih je potrebno uvesti, niso večinoma ne organizacijsko in ne stroškovno zahtevni. So samo stvar odločitve in na tej poti vam s svojim znanjem in izkušnjami pomagamo Ekologi brez meja.


Zero waste naziv

Zero waste procesi so dogovorjeni na mednarodni ravni. Naziv se lahko uporablja zgolj v primeru, ko  procese potrdi oz. pri tem sodeluje nacionalna organizacija – Ekologi brez meja.

Kaj je zero waste


Dobre prakse

Da so prireditve in hoteli z manj odpadki mogoči, dokazujejo slovenske dobre prakse. V mreži zero waste je poleg 10 občin že en hotel in 3 prireditve, s katerimi sodelujemo dolgoročno.

slovenske prireditve


Zanimivosti

Naše oči in ušesa so neprestano odprta za novosti na področju turizma z manj odpadki. Kot člani številnih evropskih pobud smo obveščeni o trendih v tujini, ki jih prenašamo tudi v slovenski prostor.

novice

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...