Slovenski gostinski obrati

Družinsko vodena gostilna, ki jo dopolnjuje galerija slik lokalnih umetnikov, je s postopkom pridobitve Zero waste naziva pričela v letu 2022 in že do konca leta uvedla ključne ukrepe, ki so ji omogočili prejetje naziva. V tem letu so izvedli tudi energetsko obnovo celotne gostilne, ko so med drugim postavili sončno elektrarno na streho gostilne in zmanjšali porabo pitne vode s postavitvijo vodnega zbiralnika. 

Danes imajo izjemno majhno količino mešanih odpadkov, močno so znižali tudi skupno količino odpadkov. Do rezultatov so prišli s spremenjeno nabavo, uporabo kovinskih vračljivih takeaway posod za redne goste in ponovno uporabo materialov. Blatnikov hram poleg gostinske ponudbe nudi tudi prenočitvene kapacitete (4 apartmaji). Večina odpadkov nastane v gostilni.

Izkušnje Adrijane Rezelj:

Misel na projekt zero waste nas je na začetku zelo bremenila, saj smo bili prepričani, da bo to zgolj dodatno administrativno delo. Po spletu okoliščin smo se nato le povezali z Ekologi brez meja in lotili programa zero waste ter z njihovo pomočjo z majhnimi in doslednimi spremembami pri ločevanju in zbiranju odpadkov prišli do zavidljivih rezultatov! Presenetilo nas je drastično zmanjšanje mešanih odpadkov in zgledna količina ločenih odpadkov za recikliranje, ki gredo v nadaljnjo obravnavo ne da bi obremenjevali okolje!

Rezultati

Količina odpadkov na gosta v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 0,072 kg
Količina odpadkov na gosta v letu 2023: 0,042 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 82,87 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 98,38 %

Skupno zmanjšanje odpadkov na gosta na noč od začetka dela (2022) do konca 2023 znaša 42,0 %.

Gostilna Mrak je bila v 160-letni tradiciji delovanja ves čas v rokah ene družine, ki jo vodi še danes. Pri prenovi gostilne leta 2017 so uporabili veliko starih odpadnih materialov, med katerimi izstopa les iz starih mostov Krke, in luči nad šankom iz nekdanje športne dvorane. Gostilna ima svojo sončno elektrarno, zbira deževnico, na parkirišču pa sta tudi dve polnilnici za električne avtomobile. Ob pričetku energetske obnove leta 2022 so se odločili pridobiti tudi Zero waste naziv, kar jim je uspelo že v prvem letu. Že od začetka namreč zelo dobro ločujejo odpadke, uporabljajo veliko povratne embalaže, zelenjavo in meso pa, kar je mogoče, nabavljajo od lokalnih kmetov. 

Rezultati

Količina odpadkov na gosta v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 0,205 kg
Količina odpadkov na gosta v letu 2023: 0,220 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2022 (tehtanje pred uvedbo ukrepov): 88,82 %
Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2023: 95,27 %

Skupno povečanje odpadkov na gosta od začetka dela (2022) do konca 2023 znaša 7,4 %. 

Vetrinjc BarCoda je mariborsko kavarniško-prireditveno središče v Vetrinjskem dvoru. V Vetrinjcu BarCoda je voda na voljo zgolj iz pipe, plastenk v prodaji ni, kava za s sabo je možna zgolj z uporabo lastnega lončka, čaji in vse, kar se da, je na voljo na rinfuzo. Poleg preprečevanja nastajanja odpadkov pa velik poudarek namenjajo lokalni ponudbi in spodbujanju trajnostnega življenjska sloga. Pohištvo in oprema je v celoti iz ponovne uporabe, obiskovalcem pa je na voljo tudi priljubljena knjigobežnica.

Denis Jančič o zero waste:

Zero waste način delovanja je bil ob odprtju Vetrinjca edina logična odločitev. Delovni proces z manj odpadki je priročnejši za osebje. Na to navajamo tudi zunanje organizatorje dogodkov in nastopajoče, kot gostinci pa imamo vpliv tudi na dobavitelje in obiskovalce. Veseli nas, da je ta vpliv pozitiven za okolje in ga odslej prepoznava tudi nacionalna zero waste organizacija za Slovenijo.

Rezultati

Količina odpadkov na gosta v letu 2024: 0,060 kg

Delež ločeno zbranih odpadkov v letu 2024: 88,90 %

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...