Zaglavje Podpri nas
Ne meč’mo hrane stran!

Oktober smo Ekologi poimenovali kar mesec hrane. Konec septembra smo obeležili 1. Mednarodni dan boja proti zavrženi hrani, pred nami je Svetovni dan hrane, te dni pa je to osnovno dobrino, ki povezuje vse nas, v ospredje postavila še novica o Nobelovi nagradi za mir, ki jo je prejel Svetovni program za hrano. Poleg prehranskih novic pa smo tokrat na meni naših Čistih-E-novic umestili še nove projekte in podatke s področja tekstila in plastike.

Novice
Koš za bio odpadke
1. Mednarodni dan boja proti zavržkom hrane

Pomemben dan za vse, ki se ukvarjamo s preprečevanjem nastajanja zavržene hrane, smo Ekologi brez meja obeležili v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije. Skupaj smo pripravili anketo o navadah in odnosu do zavržene hrane in nasvete za preprečevanje zavržkov v gospodinjstvih.

Preberi več
Sodelujte v največji raziskavi o navadah in ravnanju z oblačili v Sloveniji!

Ekologi brez meja, društvo Focus in Pravična trgovina Slovenija smo skupaj zagnali projekt Obleka naredi človeka. Organizacije, ki smo se že leta vsaka na svojem področju zavzemale za okolju in ljudem prijazno modo, združujemo moči. V prihodnjih mesecih bo tako veliko govora o odpadnih oblačilih, pri tem pa nujno potrebujemo vašo pomoč.

Preberi več
Maske so padle - Razkrivamo top 10 blagovnih znamk odpadkov

V sklopu slovenskega popisa blagovnih znamk odpadkov smo popisali 1136 odpadkov in identificirali več kot 100 različnih blagovnih znamk. Objavljamo neslavno lestvico top 10 in pozivamo k ukrepanju.

Preberi več
Dogodek, ki je v letu 2020 mobiliziral največ ljudi - Svetovni dan čiščenja

Prijeten jesenski dan, obsijan s soncem in pozitivno energijo. Po celem svetu se je 19. septembra odvijala zvrhana mera čistilnih akcij in drugih dogodkov za lepše okolje. Tokrat predstavljamo nekaj statistik in zanimivosti čiščenja po svetu, ki je seveda potekalo v znamenju trenutnih razmer.

Preberi več
Vsako leto več odpadkov

Nedavno je Statistični urad RS objavil podatke o odpadkih v letu 2019. Komentiramo nove količine in ravnanje z njimi.

Preberi več
Osebno
Zavržena hrana potrebuje strategijo

Verjamem, da se marsikomu zdi čudno, da je za to dobrino - hrano, potrebna strategija kako je ne metati v smeti, kako jo spoštovati. Absurdno, ko vendar je še vedno toliko lačnih ljudi. Ko vendar vsi čutimo podnebne spremembe, primanjkljaj v družinskem proračunu …

Preberi več
Ne spreglejte