Avtor: Katja Sreš, dne 11. december 2023, 10:12

Letos je potekala 15. obletnica Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, katerega rdeča nit je bila embalaža. V največji evropski okoljevarstveni akciji, kot jo imenujejo organizatorji, je sodelovalo 29 držav, v katerih je potekalo več kot 14.500 aktivnosti. Nekaj izmed njih smo organizirali Ekologi brez meja in se udeležili aktivnosti naših zaveznikov.

Teden smo začeli s predstavitvijo zero waste ukrepov v muzejih in na okrogli mizi v Notranjskem muzeju Postojna z zanimivimi sogovornicami debatirali o muzejih prihodnosti, v katerih je mesto tudi za trajnostno prodajno ponudbo, ki jo je predstavila Maja Modrijan iz Destilatorja. 

V sklopu projekta s podjetjem Plastika Skaza smo teden pričeli tudi v Slovenskih goricah, kjer smo z osnovnošolci v Sveti Ani in Lenartu razmišljali o tem, kako se izogniti zavržkom hrane in kako koristno je lahko kompostiranje.  

V torek, 21. novembra, nas je pot peljala do Komunalnega podjetja Kranj, kjer je v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora potekalo regijsko zero waste srečanje. S predstavniki komunalnih podjetij, kompostarn in organizatorjev prireditev smo se posvetili odpadkom na dogodkih. Udeleženci so prispevali k iskanju učinkovitih rešitev za bolj trajnostne dogodke, med katerimi so izpostavili standardizirano embalažo, skupno zeleno stražo in boljše komuniciranje z vsemi vpletenimi.   

Tudi v Mariboru smo se dan za tem posvetili odpadkom na prireditvah. Predstavili smo analizo ravnanja z odpadki na sedmih mariborskih prireditvah, ki so potekale to jesen, in so bile podlaga za pripravo smernic za boljše ravnanje organizatorjev. Največji doprinos dogodka so bili izzivi in dobre prakse, ki so jih z udeleženci podelili organizatorji slovenskih zero waste prireditev iz Maribora, Brežic in Radencev. 

Izzive plastične embalaže smo naslovili na Vrhniki, kjer je v sodelovanju s Slopakom in Komunalnim podjetjem Vrhnika potekala predstavitev večih vidikov ravnanja z odpadno embalažo in izmenjava mnenj. Ekologi brez meja smo k dogodku prispevali s predstavitvijo analize vsebnosti nečistoč v bioloških odpadkih, kjer z velikim odstotkom izstopajo plastične vrečke. 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov smo zaključili z izobraževanjem za deležnike Turizma Ljubljana

S serijo video vsebin smo bili v tem tednu aktivni tudi na spletu. V sodelovanju s podjetjem HOFER smo pripravili serijo video vsebin “(Embalažo) izbiraj in recikliraj”, ki je na voljo na našem Instagram in Tik Tok kanalu. Še posebej v ogled priporočamo daljšo različico pogovora z vodjo nabave pri HOFERju, Borom Trčkom, s katerim smo debatirali o moči trgovcev pri spreminjanju embalaže, napredku pri doseganju ciljev in odzivih kupcev. 

Kljub živahnemu tednu pa smo si vzeli čas in se udeležili nekaterih dogodkov drugih organizatorjev, med njimi posveta o vključenosti invalidov v ukrepe pri podnebnih spremembah in Srečanja partnerjev Turizma Ljubljana.