23
Nov
2023

Analiza ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah odprla mnogo priložnosti za izboljšave

Sporočilo za javnost

22. novembra je v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov potekal posvet Ekologov brez meja na temo prireditev z manj odpadki, na katerem so predstavili analizo ravnanja z odpadki na mariborskih prireditvah in smernice za organizatorje. Pridružili so se jim nekateri organizatorji slovenskih zero waste prireditev – Maraton treh src, Mestna promenada Brežice, (Z)mešani festival in Art kamp.

Posvet je potekal v kavarni Vetrinjc BarCoda, ki z delovanjem pod okriljem Kulturno umetniškega društva Coda že zasleduje zero waste cilje. Gostinci so bili tako v analizi kot okrogli mizi identificirani kot eden ključnih faktorjev (ne)uspeha okoljskih prizadevanj. Ekologi brez meja so v oktobru in novembru v Mariboru obiskali sedem raznolikih prireditev, med njimi tudi Martinovanje. Vsak korak naproti ponovni uporabi je korak v pravo smer, veliko pa ostaja še prostora za izboljšave prav v odnosu do gostincev in drugih udeleženih pri organizaciji dogodka: pri razmisleku o tem, kakšni odpadki bodo nastali na prireditvi in posledično kateri zabojniki za ustrezno ločeno zbiranje so potrebni ter pri komunikaciji in ozaveščanju obiskovalcev. Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, ki je nominirana za najbolj zaupanja vredno in vplivno zagovornico trajnosti na področju prireditvene industrije, je opozorila tudi na uporabo nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki jih prepoveduje evropska direktiva.

Organizatorji dogodkov, ki že presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov in zmanjšujejo skupne količine odpadkov, so z udeleženci podelili nekaj dobrih praks in izzivov. Na Mestni promenadi Brežice za dosledno upoštevanje zero waste ukrepov skrbijo z zelenim členom v pogodbah z gostinskimi izvajalci, morebitna odstopanja pa so vztrajno in sistematično odpravljali takoj, ko je do njih prišlo. Ana Ponikvar, zelena koordinatorka iz Brežic, je izpostavila še pomembno vlogo Zelene straže, informatorjev ob ekoloških otokih. Organizacija dogodkov z manj odpadki bi bila po njenem še lažja, če bi celotna občina sprejela zero waste strategijo in bi se sprememb lotevali na lokalni sistemski ravni. Marko Pintarič iz Maratona treh src je izpostavil namero po uporabi pralnih kozarcev na prireditvenem prostoru v naslednjem letu. Z odzivi obiskovalcev na zero waste ukrepe so namreč zelo zadovoljni – v anketi, na katero je odgovorilo 400 udeležencev zadnjega maratona, se je s tem strinjalo 95 % vprašanih

Mišel Vugrinec in Teja Musič z mariborskega Art kampa sta med drugimi opozorila na problem neveščosti ločevanja odpadkov s strani obiskovalcev, ki prireditev v Mestnem parku vedno pogosteje obiščejo s svojo hrano in pijačo ter posledično odpadki. Ločevanje odpadkov bi bilo po njunem mnenju bolj uspešno, če bi bili obiskovalci tega navajeni tudi z drugih prireditev in prizorišč. Martin Počkar, predstavnik druge mariborske zero waste prireditve, (Z)mešanega festivala, pa je za nov cilj izpostavil ozaveščanje nastopajočih glasbenikov, ki imajo z redkimi izjemami med mlajšimi generacijami, v tehničnih zahtevah potrebo po pijači v plastenkah. Temu se v Vetrinjcu BarCoda sicer striktno izogibajo, udeležencem pa so predstavili tudi druge ukrepe za zmanjševanje odpadkov v kavarnah, med njimi nabor pijače v povratni embalaži, pohištvo in opremo iz druge roke, uspešno Knjigobežnico in uporabo izdelkov brez embalaže, kjer je to mogoče. 

Projekt je sofinancirala Mestna občina Maribor. 

Foto: Boštjan Selinšek

Odzivi medijev:

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...