Avtor: Katja Sreš, dne 2. march 2022, 07:03
  • 2. marca obeležujemo Dan starih reči, 23. aprila pa se bomo ponovno oblekli v rabljena oblačila.
  • K sodelovanju vabljeni vsi posamezniki in organizacije - letos se akciji pridružuje tudi Evropa.
  • Delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil - rešitev je ponovna uporaba.

Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj ob Dnevu starih reči (2. marec) napovedujemo drugo izvedbo Dneva v rabljenih oblačilih. K sodelovanju vabimo posameznike in organizacije.

Organizacije, ki nas je združil projekt Obleka naredi človeka, po lanskoletni uspešni izvedbi nadaljujemo z izpostavljanjem pomena ponovne uporabe oblačil. Raziskava, ki smo jo izvedli, je razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, še redkeje pa se v Sloveniji poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kilogramov oblačil.

“Ponovna uporaba oblačil rešuje več izzivov sodobne družbe - hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’. Po naših izkušnjah se jim najlažje zoperstavimo z zgledom, od tod tudi zamisel in potreba po Dnevu v rabljenih oblačilih,”

pojasnjuje Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja

Lani se je akciji pridružilo več kot 50 organizacij, na družbenih omrežjih pa je bilo objavljenih več kot 220 fotografij posameznikov s ključnikom #DanVRabljenihOblačilih. Z objavami, izmenjavami in drugimi ozaveščevalnimi akcijami bodo letos k sodelovanju ponovno pristopile šole, nevladne organizacije in podjetja. Njim pa se bodo letos pridružili še evropski somišljeniki, saj bo akcija ob podpori mreže Zero Waste Europe tokrat presegla meja Slovenije

Tudi letos bo Dan v rabljenih oblačilih potekal v času Tedna modne revolucije, ki tako kot mi izpostavlja nujo po ljudem in okolju prijazni modi, za kar pa so potrebne sistemske spremembe.

“Pred nami je razprava o Tekstilni strategiji. Poslance pozivamo, da podprejo strategijo, ki bo vključevala zahtevo po oblikovanju trajnih izdelkov, krožno ekonomskem pristopu in od podjetij zahtevala odgovornost za zaščito človekovih pravic in okolja v celotnem življenjskem ciklu njihovih izdelkov,”

je povedala Živa Lopatič iz Pravične trgovine in dodala, da bodo številni dogodki potekali tudi v Tednu modne revolucije. Med drugimi skupaj z Zavodom Knof organiziramo “pop-up” prodajalno rabljenih oblačil v Ljubljani, objavili pa bomo tudi odzive političnih strank, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, na nedavno pobudo za zmanjšanje davčne stopnje na popravila in prodajo rabljenih izdelkov.

Prav današnji dan pa je tudi ekološko zaznamovan. Za najavo akcije smo si organizatorke izbrale Dan starih reči, ki ga obeležujejo predvsem v tujini ter spodbuja k spremembi navad in ponovni uporabi. 

Article intro image

Zakaj moramo 23. aprila spet v rabljena oblačila?

8. april 2023
Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija in Focus, društvo za sonaraven razvoj vas 23. aprila tretje leto zapored vabimo k sodelovanju v akciji Dan v rabljenih oblačilih. Kaj se je spremenilo od lanskega Dneva v rabljenih oblačilih? Na žalost nič kaj… Preberi več
Article intro image

Ko bi le vsak dan bil 23. april

5. may 2022
Drugo leto zapored smo starosto med okoljskimi dnevi, Dan Zemlje, obeležili z dvema novincema - Slovenskim dnevom brez zavržene hrane in Dnevom v rabljenih oblačilih. Slednji je bil vrhunec Tedna modne revolucije in je letos prvič k ponovni uporabi oblačil na družbenih… Preberi več
Article intro image

Tudi letos se bomo 23. aprila oblekli v rabljena oblačila

2. march 2022
2. marca obeležujemo Dan starih reči, 23. aprila pa se bomo ponovno oblekli v rabljena oblačila.K sodelovanju vabljeni vsi posamezniki in organizacije - letos se akciji pridružuje tudi Evropa.Delež prodanih oblačil iz druge roke znaša manj kot 1 %, po drugi strani pa letno… Preberi več