Avtor: Katja Sreš, dne 8. november 2022, 17:11

V super volilnem letu smo Ekologi brez meja na piko vzeli lokalne volitve. Že od začetka našega delovanja je sodelovanje z občinami eden od pomembnejših korakov na poti do družbe brez odpadkov. Pričelo se je z akcijami Očistimo Slovenijo, leta 2022 pa že skoraj četrtina občank in občanov prebiva v občini z zero waste strategijo. Ker si želimo, da bi bilo takih še več, smo kandidate za županska mesta vprašali o njihovih načrtih in stališčih do okoljskih vprašanj

Ker je iskanje kontaktov več kot 600 kandidatov na letošnjih volitvah izjemno zamudno delo (za katerega mimogrede nismo financirani, lahko pa nas podprete vi), smo se odločili, da za rokav pocukamo kandidate v obstoječih zero waste občinah, tistih, ki so se v preteklosti s strategijami za odgovorno ravnanje z viri in odpadki že spogledovali, kandidate v mestnih občinah in še nekaterih drugih. Tako smo se obrnili na 181 kandidatov (oz. nekoliko manj, saj za vse nismo uspeli pridobiti kontaktnih podatkov ali komunikacijskih kanalov) v 49 občinah.

V trenutku objave tega članka se nam je odzvalo 35 posameznic in posameznikov, ki se spogledujejo z županskim stolčkom. Rok za odziv je petek, 11. november, seveda pa bomo odzive sprejemali tudi po tem. Še posebej z ozirom na to, ker nismo mogli vključiti vseh in bo morda prav ta članek kakšnega kandidata spodbudil k odgovarjanju na kratek vprašalnik ali pa bralca, da ga posreduje potencialnim predstavnikom v lastni občini

Zdaj pa k odzivom. Lahko bi jih označili za sanjske, učbeniške. Očitno se lahko v naslednjem mandatu veselimo vsaj 27 zero waste občin. Prav vseh 35 sodelujočih je potrdilo, da si bodo prizadevali za uvedbo oz. nadgradnjo strategij za občino brez odpadkov. Nihče od petintrideseterice ni okoljskim temam namenil manj kot 8 na prioritetni lestvici do 10. Nanizali so nekaj spodbudnih ukrepov in ambicioznih vizij. So se pa nekateri malce lovili pri vprašanju, kako bodo sami zelen zgled za občane. Namesto dobrih praks iz osebnega življenja so večkrat posegali po predvolilnih programskih obljubah. 

Najbolje bo, če presodite sami. S tem namenom objavljamo odzive vseh, ki so se in se še bodo odzvali. Obeti so dobri, a jih moramo jemati z rezervo. Najprej je potrebna zmaga na volitvah, potem pa izpolnjevanje obljub, ki jih je treba jemati s kopico soli. Smo v predvolilnem obdobju in zero waste je ‘in’. Vsekakor pa bomo vse predstavnike lokalnih oblasti budno spremljali, cukali za rokav in držali za besedo. 


Občine, v katerih smo nagovorili kandidate in kandidati, ki so se odzvali: Bled (Anton Mežan, Romana Purkart), Borovnica (Matjaž Ocepek), Brezovica, Brežice (Ivan Molan), Celje, Črnomelj (Mojca Čemas Stjepanovič), Divača, Dobrova - Polhov Gradec (Jure Dolinar), Gorenja vas - Poljane, Gorje (Janez Poklukar, Peter Torkar), Hrastnik (Marko Funkl), Hrpelje-Kozina (Saša Likavec Svetelšek), Idrija, Ilirska Bistrica, Jezersko (Andrej Karničar), Koper (Jadranka Šturm Kocjan), Kranj (Ivo Bajec, Zoran Stevanović), Krško (Janja Starc), Laško (Marko Šantej), Ljubljana (Jasmin Feratović, Aleš Primc, Mojca Sojar, Tina Bregant, Jasminka Dedić, Zoran Janković, mag. Tomaž Ogrin), Log-Dragomer, Maribor (Igor Jurišič, Nina Beyokol, Matic Matjašič, Vojko Flis, Franc Kangler, Lidija Divjak Mirnik, Boštjan Klun, Aleksander Kamenik, Josip Rotar), Medvode (Nejc Smole), Mengeš (Tomaž Štebe), Mirna Peč (Zvone Lah), Murska Sobota (Damjan Anželj, Mitja Horvat), Naklo (Ivan Meglič), Nova Gorica, Novo mesto (Gregor Macedoni), Piran (Gašpar Gašpar Mišič, Mihael Tomše), Pivka, Postojna, Preddvor, Ptuj (Robert Križanič, Nuška Gajšek, Štefan Petek, Boštjan Koražija), Radovljica (Vojka Jesenko, Renata Zadnikar, Ciril Globočnik), Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šenčur (Valerij Grašič), Škofja Loka (Martin Trampuš, Tine Radinja, Rolando Krajnik), Škofljica (Rok Treven), Tolmin, Turnišče (Tina Hozjan Žižek), Velenje (Peter Dermol), Vodice, Vrhnika (Daniel Cukjati, dr. Benjamin Leskovec), Zagorje ob Savi (Boštjan Ocepek, Til Šiles), Zreče (Boris Podvršnik), Žalec (Srečko Lednik), Železniki, Žiri, Žirovnica.