Avtor: Katja Sreš, dne 14. march 2022, 14:03
  • 24. aprila bomo obeležili slovenski Dan brez zavržene hrane, v ospredju bo reciklirana kuharija. 
  • V Škofji Loki smo izvedli enotedenski izziv za gospodinjstva, trenutno pa potekajo tehtanja hrane in zavržkov v gospodarskih in javnih ustanovah. 
  • Vabljeni k sprejemanju zaveze za manj zavržene hrane.

24. april je v našem koledarju označen kot slovenski Dan brez zavržene hrane. Lani smo ga na pobudo Lidl Slovenija prvič obeležili prek spleta in povezali prizadevanja številnih organizacij, ki se že leta ukvarjamo s to problematiko. Bodimo iskreni, očitno neuspešno, saj količine iz leta v leto rastejo. 

Katja in Urša sta bili gostji Lidlovega podcasta za boljši svet. Prisluhnite!

Da bi vrgli vile in vilice v koruzo, ni v našem stilu, zato smo se izziva konec lanskega leta lotili nekoliko drugače, z mislijo manj je več - manjše območje, več akterjev. Tako se skupaj z zero waste občino Škofja Loka trudimo, da bi v srednjeveškem mestu z okrog 12 tisoč prebivalci hrana končno našla svoje mesto - na krožnikih, ne na odlagališčih. 

Za sodelovanje in ukrepanje smo navdušili javne ustanove, gospodarske subjekte in gospodinjstva. Slednjim gre rokovanje s hrano dobro od rok, kot je pokazal naš enotedenski izziv. Več o tem vam izdamo nekoliko kasneje, a naj namignemo, kako zelo pomembna je ponovna uporaba živil in ostankov. Zato v sodelovanju s škofjeloškimi lokalnimi mediji dvakrat mesečno objavljamo prispevke, kjer je v ospredju prav to. Reciklirana kuharija pa bo tudi rdeča nit letošnjega Dneva brez zavržene hrane. 

In še nekaj smo se naučili iz gospodinjskega izziva za manj zavržene hrane - najpomembnejši je razmislek, pogovor in spremljanje naših vsakdanjih navad. Zato vas vabimo, da čas do Dneva brez zavržene hrane izkoristite za to in sprejmete lastno zavezo za izboljšave. Mi pa vam bomo v prihodnjih tednih v sodelovanju z Lidl Slovenija, Zvezo prijateljev mladine, Eko šolo in TAM-TAM postregli še z dodatnimi idejami, da bo zavrženi hrani v Sloveniji končno potekel rok.