Avtor: dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica in sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo, dne 11. march 2024, 17:03

Nobenih težav nimamo z razumevanjem, da je treba nabiralnik za fizično pošto redno prazniti, saj v nasprotnem primeru kmalu vanj ne bo šla nobena pisemska ovojnica več. Ob opozorilih, da je treba prazniti tudi predal za elektronsko pošto, pa po navadi zamahnemo z roko, češ bomo že. In kmalu pozabimo na to.

Za tako ravnodušnost nismo čisto sami krivi. Izjemni razvoj sodobnih tehnologij in prosti trg nam ponujata iluzijo, da je digitalni svet nekaj drugega kot stvarni svet in da v njem vladajo neke drugačne zakonitosti. Ko je leta 1956 IBM predstavil prvi trdi disk na svetu, je bil ta velik kot hladilna omara in težak več kot tono. Njegova kapaciteta je bila 3,75 MB. Približno toliko, kot ima danes ena datoteka MP3. Ilustrirano še drugače: sodobni pametni telefon z 256 GB pomnilnika, ki gre v vsak žep, ima ekvivalent v 54 olimpijskih bazenih, do vrha napolnjenih s prvimi diski iz leta 1958.

Danes lahko po dostopni ceni kupimo zunanje diske z dodatnim prostorom za shranjevanje, ki so več milijon krat cenejši kot prvi disk na svetu, z njimi pa v majhni škatlici dobimo nekaj milijon krat več prostora za shranjevanje kot pred nekaj desetletji v diskih, velikosti omare. Tehnologija omogoča trgovcem, da nam neprestano in za relativno nizko ceno ponujajo vedno več in več prostora za shranjevanje, kot ga uspemo zapolniti. Tako ni nič nenavadnega, če smo postopoma izgubili občutek za mero oziroma izoblikovali izkrivljeno predstavo, da je digitalni svet praktično brezmejen prostor in da v njem lahko počnemo reči, ki jih v stvarnem svetu ne moremo.

Ko na Ministrstvu za digitalno preobrazbo z raznimi projekti in kampanjami omejujemo sovražni govor in njegove škodljive posledice, ob tem vselej opozarjamo, da tisto, kar je nezakonito v stvarnem svetu, mora biti nezakonito tudi na spletu oziroma v digitalnem svetu. Nič drugače ni z odpadki. Digitalni odpadki močno obremenjujejo računalniško okolje in povzročajo daljnosežne in škodljive obremenitve naravnega okolja, čeprav se to morda še ne vidi že na prvi pogled. Digitalni odpadki zahtevajo določeno ravnanje kot vsi drugi odpadki, če nočemo, da nam tudi ti zrastejo čez glavo.

Akcija Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov prihaja v pravem času in je hvalevredna, ker z ozaveščanjem o velikih nevarnostih za naravo prispeva k ohranjanju našega skupnega življenjskega okolja. Digitalnih odpadkov se gotovo ne bomo znebili čez noč, a pomembno je, da smo z njihovim odstranjevanjem začeli danes.

dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica in sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo (foto: Marko Pigac)