Kako začeti prvi članek v novem letu in to povrhu vsega še poslanico, kot so se izrazili sodelavci.
Dajmo optimistično. Pa čeprav vemo, da bomo zagotovo spet premaknili dan ekološkega dolga planetu v škodo, da bomo Ekologinje, ki se vozimo z vlaki, še naprej zamujale v pisarno, da je premalo govora o trajnih menstrualnih izdelkih in pralnih plenicah, da o delujočem, učinkovitem in vseobsegajočem sistemu ponovne uporabe za dogodke in lokalne skupnosti sploh ne govorimo …
Slednjemu se bomo sicer v letošnjem letu posvečali v projektu Enkrat ni nobenkrat - med drugimi se bomo odpravili tudi prek meja, da naštudiramo dobre prakse in jih prinesemo domov.
Letos bo tudi več dogajanja na področju tekstila. Na Bledu se bomo tega lotili celostno. Načrtujemo vzpostavitev dodatnih točk za zbiranje tekstila, zanimive dogodke, vse skupaj pa bomo zapakirali v privlačno komuniciranje.
Čisto ob začetku pa energijo usmerjamo v digitalno čistilno akcijo, pri kateri nam pomaga komunikacijska skupina o28. Ker pri tako abstraktni temi, kot so nevidni digitalni odpadki, je vsaka pomoč dobrodošla! Odklikati digitalno nesnago se morda zdi banalen korak, a mi že vemo, da je zagotovo veliko lažji od uspešne izvedbe vsega zgoraj naštetega. In bolj kot se poglabljamo v ozadje problematike, ki jo bomo predstavili na strokovni konferenci, bolj se nam zdi tema pomembna. Vsak odklikan GB šteje, usvojena dobra navada za preventivo pa še bolj!
Pomoč pa je vedno dobrodošla tudi v obliki takšnih in drugačnih donacij in sodelovanj. Ni samo december za dobrodelnost! Ta nam pride še posebej prav pri takih rednih in zelo pogostih nalogah, ki jih težko zapakiramo v projekte - dnevno odgovarjamo na novinarska vprašanja, seminarske naloge in prijave divjih odlagališč.
Ko smo pri rednem dogajanju, pa seveda ne moremo mimo zero waste aktivnosti. Letos bo med drugimi pestro v destinaciji Jeruzalem, obetajo se prve tri zvezdice za namestitve, tudi s Turizmom Ljubljana brcamo naprej v pravo smer. Tja pa nameravamo tudi z našim prehranskim projektom Krožnik 12.3. Z rezultati, kako do manj zavržene in več trajnostne hrane v gostilnah in restavracijah, bomo postregli v aprilu.
Evo, kar nekaj razlogov za optimizem. Ker kot vedno pravimo - ta je boljši od obupa.
