Avtor: Ana Ponikvar, Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, dne 6. september 2023, 15:09

V Brežicah, ki se ponašajo s platinastim znakom Zelene sheme slovenskega turizma, smo letos še nadgradili naša prizadevanja na poti k (še bolj) zeleni destinaciji, prevzeli vajeti v svoje roke in se odločili, da gremo korak dlje od besed – želeli smo si namreč (še bolj) zelenih in trajnostno obarvanih prireditev. Že v aprilu smo z različnimi ključnimi deležniki v občini podpisali tako imenovano »zeleno zavezo« za prireditev Mestna promenada Brežice, saj smo želeli pridobiti naziv »zero waste prireditev«, ki veleva, da na prireditvi zberemo vsaj 90 % ločeno zbranih odpadkov, splošni cilj pa je seveda zmanjšati količino odpadkov nasploh.

V spomladanskem času smo se pripravili na izvedbo okolju prijaznejših prireditev tako, da smo organizirali usposabljanje za ponudnike in ostale deležnike na naših prireditvah. Usposabljanje so izvajali strokovnjaki na področju ločevanja odpadkov, društvo Ekologi brez meja (ki podeljuje ZERO WASTE naziv), in predstavniki lokalnega komunalnega podjetja. Pri tem izobraževanju je sodelovala tudi »Zelena straža«, to je skupina prostovoljcev, ki je nato na prireditvah nadzirala ekološke otoke in skrbela, da so obiskovalci pravilno ločevali svoje odpadke.

Naši ponudniki so prevzeli zavezo, da bodo sodelovali pri ločevanju odpadkov, tako kot obiskovalci, in da bodo uporabljali okolju prijazno embalažo, ki jo je mogoče reciklirati. To so udejanjili z uporabo povratnih kozarcev, biorazgradljivih krožnikov, ladjic, prtičkov, riževih slamic, kartonastih škatel za pico, lesenim jedilnim priborom in z drugimi okolju prijaznimi embalažami in materiali.

Poletno dogajanje se je začelo junija, ko smo v Brežicah gostili prireditev Pozdrav poletju s tradicionalnim Dnevom kruha, vina in salam, v juliju pa smo nadaljevali z dogodki v okviru Mestne promenade Brežice.

Iskreno povedano, naloga Zelene straže ni bila preprosta. Kljub temu, da se zdi, da že vsi dobro ločujemo odpadke, smo ugotovili, da še vedno obstaja pomanjkljivo znanje o ločevanju, še posebej na prireditvah in med turisti. Sprva smo naleteli na nekaj zmede med obiskovalci zaradi uporabe biorazgradljive embalaže s strani ponudnikov. Na primer, umazani papirnati prtički spadajo v biološki zabojnik, ne pa v tistega s papirjem, kar je velikokrat povzročalo zmedo.

Kljub začetnim težavam je Zelena straža sčasoma prevzela vajeti in obiskovalce uspešno naučila ločevanja tudi za nove vrste odpadkov, kot so riževe slamice, biorazgradljive ladjice za hrano in podobno. Po vsakem večeru smo skrbno tehtali zbrane odpadke in bili zadovoljni z zelo majhno količino mešanih odpadkov. Nekatere stvari, kot so cigaretni ogorki, vlažilni robčki in plenice, so še vedno končali v mešanih odpadkih, a smo uspeli znatno zmanjšati njihovo količino.

Velik korak naprej smo naredili tudi s sistemom povratnih EKO kozarčkov, za katere smo zaračunavali 2 € kavcije. To je pripomoglo k zmanjšanju količine embalažnih odpadkov, saj so obiskovalci večino kozarcev vrnili gostinskim ponudnikom. Tako je bila glavna mestna ulica Brežic po večernih dogodkih čista in pripravljena na nov prireditveni dan.

Zaključne ugotovitve našega projekta so, da lahko s ponosom gledamo na naše otroke, najmlajše, ki odlično ločujejo odpadke, saj se o tem učijo že v šoli. Upamo, da bo rek "Kar se Janezek nauči, to Janez zna" veljal tudi v prihodnosti. Posebej lepo je bilo opazovati, kako so otroci pomagali svojim staršem in starejšim pri pravilnem ločevanju, ter kako so se ponosno smehljali ob pohvalah in nasmejanih obrazih Zelene straže.

Čeprav je bilo delo Zelene straže na začetku morda videti nepomembno ali smešno, so rezultati končno utišali tudi največje skeptike. Odnos obiskovalcev se je skozi potek prireditve spremenil, začeli so ceniti in hvaliti delo Zelene straže. Prejšnje leta smo na družbenih omrežjih delili fotografije ulice po prireditvi, ki je bila preplavljena z odpadki, letos pa take slike nismo več videli. To je zasluga Zelene straže, ozaveščenih ponudnikov in obiskovalcev, ki so skupaj naredili pomembno spremembo v našem okolju.