Avtor: Katja Sreš, dne 10. may 2021, 15:05

Te dni so se pričela prva vzorčenja makro- in mikroplastike pod okriljem mednarodnega projekta skupnostne znanosti Pirati plastike - dajmo Evropa! Slovenski otroci bodo skupaj z nemškimi in portugalskimi raziskovali plastične odpadke in odkrivali raven onesnaženosti.

Pobudniki projekta so trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske. Vodenje slovenske misije proti plastičnemu onesnaževanju je prevzela Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. Simona Kustec je projekt z veseljem podprla: »Navdušeni smo nad izjemnim odzivom naših šol in uspešno izvedbo dejanskih aktivnosti. Projekt zasleduje cilje za čisto okolje in v celoti naslavlja naše skupne prioritete predsedovanja Svetu EU, povezovanje znanosti in izobraževanja ter spodbujanje zelenega prehoda. Z aktivnim delovanjem v šolskem prostoru bomo dvignili ozaveščenosti pri mladih in jim približali področje znanosti.« 

Zanimanje med slovenskimi pedagogi je preseglo vsa pričakovanja, saj se jih je prve predstavitve projekta udeležilo več kot 200, prijave na vzorčenje pa so bile zapolnjene v hipu. V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem 2021, sodeluje 50 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki v manjših skupinah z njihovimi mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro- in mikroplastiko. Rezultati se zbirajo na enotnem portalu projekta, katerega cilj je širitev na raven celotne Evropske unije. Drugo vzorčenje, v katerega bo vključenih dodatnih 50 šol, bo potekalo med 15. septembrom in 15. novembrom. 

V sklopu projekta so nastala tudi učna gradiva na temo onesnaženja voda s plastiko, ki so na voljo brezplačno.