Avtor: Katja Sreš, dne 8. april 2024, 18:04

Zadnji okoljski dan v aprilu, a zato nič manj pomemben! Lani je Vlada RS na seji 13. aprila 2023 sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo obeležili 24. aprila. Pobudnik dneva je Lidl Slovenija, ki v sodelovanju s številnimi partnerji tudi letos pripravlja pestro dogajanje. Zanimive vsebine iz preteklih izvedb nacionalne kampanje lahko še vedno ujamete na spletni strani Boljši svet

Ekologi brez meja in zavržena hrana

Ekologi brez meja se bomo ob tem dnevu aktivirali kar dvakrat. Dopoldne nas ujamete na posvetu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano »Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«. Posvet bo potekal v sredo, 24. aprila, med 8.30 in 15.30, v Hiši Evropske unije, Dunajska c. 20, Ljubljana, prijave pa so možne na tej povezavi. Sodelovali bomo na okrogli mizi “Kaj, kako, zakaj spremeniti pri delu in odnosu do hrane”

Večer pa bomo preživeli v družbi Univerze v Ljubljani, ki med 23. in 25. aprilom pripravlja Festival hrane za možgane, ki bo letos trajnostno obarvan. 24. aprila bomo ob 19.00 prispevali naš kritični razmislek o trajnostnih prehranskih sistemih v sklopu cikla pogovorov Alumniteka. Pogovoru z zanimivimi sogovorniki lahko prisostvujete v živo v prostoru Edvard ali pa na tej povezavi spremljate prenos v živo. 

Odnos Slovencev do zavržene hrane

Ekologi brez meja smo se s problematiko zavržene hrane pričeli ukvarjati leta 2013. Takrat smo izvedli obsežno raziskavo na temo našega odnosa do zavržene hrane. Desetletje kasneje so se tej temi posvetili tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Ključna ugotovitev pravi, da se zdi Slovencem vredno, a hkrati težko zmanjšati količino odpadne hrane. “89 % Slovencev meni, da potrebujemo več kampanj za zmanjševanje količine odpadne hrane,” ugotavljajo naši kolegi. In prav zato vas vabimo, da se pridružite našim in vsem drugim akcijam, ki si prizadevajo odpraviti enega največjih nesmislov sploh - metanja hrane stran! Po podatkih Združenih narodov namreč vsak dan zavržemo več kot milijardo obrokov. Sprehodite se čez naše pretekle projekte za več idej, kako to neverjetno številko zmanjšati.