Avtor: Katja Sreš, dne 11. may 2020, 16:05

Letošnji svetovni dan okolja bomo obeležili s slovensko spletno premiero filma The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) in Čist-E-debato z mednarodnimi gosti.

Svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, je letos posvečen ohranjanju biodiverzitete. Čeprav v tem trenutku vse naše napore usmerjamo v kurativo zdravstvene krize, pa je ravno ogrožanje raznovrstnosti bitij in krčenje njihovega življenjskega prostora pripomoglo k temu, da je do nje sploh prišlo. Boljšega trenutka za razmislek o razvoju naših gospodarskih sistemov in o vplivu, ki ga imajo na okolje, tako ne bi mogli izbrati. 

Onesnaževanje je eden od petih glavnih dejavnikov s pogubnimi učinki na biotsko raznovrstnost. Na piedestal onesnaževalcev se je v zadnjih desetletjih zasidral obljubljeni material - plastika. V sodelovanju z mednarodnimi kolegi iz mreže Break Free From Plastic vam želimo v 95 minutah predstaviti njeno zgodbo. Film je v angleškem jeziku z angleškimi podnapisi, prijave za brezplačen ogled, ki bo možen med 3. in vključno 11. junijem, pa zbiramo prek Eventbrita.

Praznovanje ob dnevu okolja bomo popestrili tudi s sproščeno Čist-E-debato z mednarodno zasedbo, ki bo potekala v živo na naši Facebook strani v četrtek, 4. junija, ob 17.00. O prigodah v zakulisju nastajanja filma, o mitu, da je vsega kriva Azija, o rešitvah in o ugledu Slovenije v svetu bomo debatirali z Delphine Lévi Alvarès, koordinatorko mreže Break Free From Plastic za Evropo in Froilanom Gratejem, ki je eden od vodij boja proti plastičnemu onesnaževanju na Filipinih.

O filmu The Story of Plastic: Za onesnaženje s plastiko in za njen vpliv na zdravje našega planeta in ljudi je odgovoren človek. Film The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) nas popelje na pot po treh celinah z namenom, da nam v sliki in besedi prikaže obupne razsežnosti onesnaževanja polj, rek in morij z gorami smeti ter zraka s strupenimi izpusti, ki so posledica pridelave in predelave plastike. V filmu The Story of Plastic bomo slišali pričevanja strokovnjakov in aktivistov s prve bojne črte, ki nam razkrivajo katastrofalne posledice uničevanja ekosistemov s plastičnim onesnaževanjem in zastrupljanja skupnosti po vsem svetu.  Izvedeli bomo tudi več o globalnem gibanju, ki se je porodilo kot odgovor na to. Zanimive animacije, arhivski posnetki, ki segajo v leto 1930 ter pričevanja neposrednih očividcev  ponujajo strnjen pogled na problem, ki vedno bolj vpliva na dobrobit planeta in dobro počutje njegovih prebivalcev.