Tudi kadar ni na voljo pomoč pri konkretnih projektih in akcijah, ti dela ne bo zmanjkalo. V nadaljevanju sledi seznam stvari, ki jih lahko začneš delati že danes. Vse te aktivnosti so kopica kamenčkov v mozaiku, ki je osnova za naše delo. Dejstvo je, da delo v NVO pomeni veliko trdega dela, včasih tudi dolgočasnega in ne ravno navdihujočega, lahko pa si sami vsako od teh opravil naredimo zanimivo in predvsem poučno.

Pomagaj pri globalnem projektu skupnostne znanosti! Pod okriljem mreže Break Free From Plastic celo leto zbiramo podatke o popisih blagovnih znamk odpadkov. Kako se lahko lotiš preproste akcije, ki je primerna prav za vse, si lahko prebereš tukaj. Naj čistilne akcije ne bodo le kurativa, ampak preventiva! Z zbranimi podatki lahko pritiskamo in zahtevamo spremembe na ravni proizvajalcev.

Spremljaj zanimive dogodke, dobre prakse s področja ponovne uporabe, delavnice popravil, izdelkov za osebno nego ... Obišči jih, naredi kratek prispevek v sliki in besedi in nam ga pošlji na info@ocistimo.si.

Rad/a pišeš? Vedno smo veseli člankov, ki so lahko poljudni ali strokovni, seveda pa vezani na okoljske zadeve. Za primer lahko pogledaš tukaj nekatere članke, ki se nanašajo na ZW način življenja.

Lahko postaneš sam tisti, ki boš v svojem okolju zagnal kolesje sprememb na področju življenja brez odpadkov, ponovne uporabe. Morda kar izmenjave rabljenih oblačil? Ni tako težko začeti, če imaš napotke nekoga, ki je to počel dolga leta. Ekologi brez meja smo to počeli 7 let in naše izkušnje strnili v Priročniku.

Poznaš zanimiv časnik, glasilo, novičnik iz svojega okolja? Pošlji nam podatke (ime glasila, naslov, kontakt urednika).

Preveri v katerih trgovinah se lahko vsaj del izdelkov kupi v razsutem stanju in s svojo embalažo ali njihovo povratno. To so lahko živila ali pa izdelki za osebno nego, čistila itd. Z naborom teh informacij lahko koristno obogatiš bazo podatkov na naši spletni strani Manj je več. Poznaš?

Vsakega prostovoljca tudi prosimo za pomoč pri zbiranju sredstev, ki nam omogočijo delo tudi v prihodnje. En od načinov, ki ga zelo cenimo je, pridobiti prijatelje, znance, sorodnike, sodelavce, da izpolnijo obrazec za namenitev dohodnine 1 %. Vsak, ki izpolni obrazec ne zgubi prav ničesar, samo sredstva, ki se sicer avtomatično odvajajo v državno blagajno gredo iz skupne vreče točno določenemu uporabniku. Obrazec in bolj podrobna pojasnila najdeš na spletu, možno pa ga je izpolniti tudi direktno na portalu e-davki.

In za konec: Kontaktiraj nas, če se ti utrne kakšna ideja. Nobena ideja ni slaba, razlika je samo v tem, da so nekatere lahko izvedljive takoj, druge pa potrebujejo več načrtovanja.