Objavljeno dne 12. march 2014, 08:03

Cilj koncepta Zero Waste oziroma nič odpadkov ni ravnanje z odpadki, ampak njihovo postopno odpravljanje. Po tej definiciji je karkoli, česar narava ne more biološko predelati ali pa ne moremo reciklirati v visoko kvalitetne materiale, vedno odpadek. Če stopimo na raven posameznika, ki edini lahko premika družbo – ker je del nje – si bomo v tokratnem prispevku pogledali, kako lahko zmanjšamo količino odpadkov v kopalnici.

 

Koncept Zero Waste tako vodi družbo v spremembo življenjskega stila in navad ter k posnemanju trajnostnih naravnih ciklov, kjer so vsi odpadni materiali surovina za nekoga drugega. Glede na trenutno prevladujočo svetovno potrošnjo naravnih virov ter proizvodnjo dobrin se zdi, da je to ena od poti, ki jo bo človeštvo moralo ubrati, če se ne želi utopiti v gorah smeti ter okolju in človeku strupenih snovi.

 

In kaj lahko ti in jaz narediva pri vsem skupaj ta trenutek? Čakati na odločevalce, da sprejmejo koncept Zero Waste kot strategijo, po kateri se bo ravnala skupnost ali država pomeni ravno to - čakati. Lahko se namreč zgodi, da bo preteklo nekaj vode in se bo nakopičila še kakšna gora smeti, preden se bo kolesje zavrtelo v drugo smer. Sprememba sva torej jaz in ti. In na poti sprememb smo zakoračili tudi v Društvu Ekologi brez meja, ko smo v začetku leta postali ustanovni člani Zero Waste Europe.

 

Za manj odpadkov v kopalnici

Če ste eden okoljsko bolj ozaveščenih posameznikov najverjetneje za čiščenje in osebno higieno uporabljate ekološko certificirana čistila in kozmetiko, ki so brez škodljivih snovi. V kolikor pa želite zmanjšati količino odpadkov, ki nastane po tem, ko spraznimo embalažo s čistilom ali detergentom, lahko svojo kreativnost izrazite z doma narejeno kozmetiko in čistili.

 

domaca-kozmetika

Z doma narejeno kozmetiko porabimo manj embalaže oziroma le-to uporabimo vedno znova (vir: Simple Homemade

 

Za bolj samozavesten spopad s čaranjem domačih kopalniških zvarkov se lahko udeležite katere od delavnic za pripravo naravnih čistilnih in kozmetičnih pripravkov, ki se vrstijo kot gobe po dežju. Vaša WC školjka ne bo nič manj čista, če katero od teh delavnic (v dobrobit vaše denarnice) izpustite in raje malo pobrskate po spletu. Nekaj preprostih nasvetov vam ponujamo tudi mi.

 

Čiščenje kopalnice

Izredno učinkovita čistila za čiščenje kopalnice lahko zmešamo iz belega (alkoholnega) kisa, limoninega soka, sode bikarbone, soli in zelišč. Za eko čiščenje so nadvse uporabni tudi boraks in eterična olja. Če želimo, da čistilo diši, uporabimo naravno eterično olje.

 

soda-bikarbona

Soda bikarbona je vsestransko uporabna, lahko jo uporabljamo tudi namesto dezodoranta (vir: One Green Generation)

 

Navaden kis dobro odstrani ostanke mila, dodatek sode bikarbone in limoninega soka pa odstrani tudi vodni kamen. Za kopalnico in stranišče tako lahko uporabimo mešanico iz skodelice sode bikarbone, boraksa ali pralne sode ter skodelice rastlinskega mila. Za stranišče lahko uporabimo tudi skodelice boraksa in dve skodelici belega kisa: najprej uporabimo boraks, nato pa kis. Pustimo stati čez noč, zjutraj pa stranišče zdrgnemo.

 

Domača zobna pasta

Poleg čistil si doma lahko pripravimo tudi detergent za perilo in vrsto domačih kozmetičnih izdelkov. Če želite poskusiti drugačno zobno pasto potrebujete za izdelavo le-te le: kokosovo olje oziroma maslo, sodo bikarbono (natrijev hidrogenkarbonat), prah ali list stevije, eterično olje po občutku ter stekleno posodico s pokrovom za shranjevanje.

 

Ključna sestavina zobne paste je kokosovo olje, ki deluje protivirusno, antibakterijsko in protiglivično. Soda bikarbona zaradi rahle grobosti nežno očisti zobe, njena bazičnost pa nevtralizira kisline v naših ustih. Če želimo zobno pasto narediti prijetno sladko bomo dodali tudi stevijo, ki je naravno sladilo. Po občutku in potrebi pa lahko dodamo tudi eterična olja, kot na npr. eterično olje poprove mete, evkaliptusa, pomaranče, limone, čajevca itd.

 

Za pripravo zobne paste zmešajte polovico kokosovega olja in polovico sode bikarbone. Po občutku dodajte stevijo in par kapljic izbranega eteričnega olja. Shranite v lončku s pokrovom na sobni temperaturi ali v hladilniku. 

 

Domač bronzer

Doma pa si poleg čistil in kozmetike lahko naredimo tudi ličila. Iz sestavin, ki jih imate vedno pri roki, lahko ustvarite domač bronzer, ki je skoraj »dober za pojest«. Potrebujete le 1 žlico cimeta, 2 žlički koruznega škroba, 1 žličko kakava, 1 žličko muškatnega oreščka ter 10 do 12 kapljic poljubnega eteričnega olja (npr. sivkinega). Prve štiri sestavine zmešamo, dodamo eterično olje in mešamo toliko časa, da izginejo vse grudice ter shranimo v posodici s pokrovom.

 

Drugi okolju prijaznejši izdelki

Tako. Prvi del kopalnice z manj odpadki smo obkljukali. Hvaležne vam bodo tudi odpadne vode, ki jih ne boste onesnaževali s fosfati, sintetičnimi spojinami in drugimi nepridipravi. Ko smo to lekcijo osvojili, lahko gremo korak naprej. Namesto kupljenega detergenta že lahko uporabimo kis ali limono, kako pa naj nadomestimo npr. zobno ščetko?

 

Ob nadaljnjem brskanju po spletu se potrdi rek Kdor išče, ta najde. Tudi v Sloveniji lahko namreč kupimo biorazgradljive zobne ščetke oziroma paličice iz drevesa arak ali pilu (Salvadora Persica), ki naj bi zaradi blagodejnih učinkovin vaše zobe očistila bolje kot navadna zobna ščetka in to brez dodatka zobne paste. Če pa ste malo bolj avanturistične vrste, si lahko zobno ščetko oziroma paličico naredite kar sami – tako kot naš kolega Ekolog brez meja Nara Petrovič, se lahko ponjo odpravite do bližnjega drevesa. V številnih predelih sveta so bile in so še vedno žvečilne paličice edini pripomoček za ustno higieno. Po Narinih izkušnjah so za izdelavo in uporabo takšne paličice v našem okolju najprimernejša drevesa oljke, jesena, breskve, ruja, akacije ter španskega bezga.

 

cistilna-palcka-za-zobe

Čistilna paličica iz drevesa arak (vir: Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences)

 

Na slovenskem trgu pa se dobijo tudi drugi izdelki za večkratno uporabo, ki predstavljajo alternativo pripomočkom za enkratno uporabo. Tako so na voljo pralne blazinice za čiščenje kože, pripadnice nežnejšega spola pa lahko enkrat mesečno zmanjšate količino odpadkov tudi tako, da se namesto za konvencionalno higiensko zaščito za enkratno uporabo odločite za menstrualno skodelico ali pralne bombažne vložke. Slednje lahko kupimo pri slovenskem proizvajalcu (v svoji ponudbi imajo tudi pralne plenice), za več barvnih različic pa vam je na voljo svetovni splet. Glede na alergije, vnetja in druge zdravstvene težave, ki so pogost spremljevalec teh dni, vam bo poleg koša za odpadke hvaležno tudi vaše telo.

 

Predstavili smo vam le delček tega, kar lahko naredite na poti zmanjševanja odpadkov v svoji kopalnici. Če še niste, si naredite svoje čistilo ali zobno pasto, ter razmislite o zamenjavi izdelkov za enkratno uporabo s trajnejšimi različicami. Predvsem pa raziskujte in naj vas pri tem ne ovirajo naučena prepričanja. Najboljše, kar se vam lahko pripeti, je to, da vas bosta manjša količina odpadkov in organizmu prijaznejši izdelki tako navdušila, da se ne boste želeli vrniti na stara, bolj strupena pota.

 

Saj (že) veste – okolje in telo vam bosta hvaležna!

 

Piše: Anja Uršič

 

Viri: