Objavljeno dne 21. september 2012, 10:09

Verjetno se vsi strinjamo, da je ločevanje odpadkov danes nujno in med nami bralci ni takih, ki se tega nebi vsak dan vestno lotili. Vendar pa je ločevanje le eden izmed odgovornih načinov ravnanja z odpadki, ključno vlogo na poti do družbe brez odpadkov pa imata tudi ponovna uporaba in preprečevanje nastajanja odpadkov.

 

Ste se že kdaj vprašali, ali je kateri izmed vaših odsluženih predmetov, morda uporaben za koga drugega? Stara odeja, knjiga, na kateri se že leta nabira prah, premajhna oblačila, igrače in druga otroška oprema, ki ste jo vi ali vaši otroci prerastli, pohištvo in gospodinjski aparati … Vsi ti predmeti lahko s kančkom truda najdejo novega lastnika, zato smo za vas zbrali cel kup idej, kam oziroma komu jih lahko namenite.

 

Hierarhija ravnanja z odpadki

 

MKO

(Vir: Ministrstvo za okolje in prostor)

 

 

1. ZAVETIŠČA ZA ŽIVALI IN DRUŠTVA ZA ZAŠČITO ŽIVALI

 

V zavetiščih za živali po vsej Sloveniji bodo gotovo veseli starih odvečnih odej, rjuh in brisač ter povodcev, ovratnic, praskalnikov in igrač. Ker se zavetišča razlikujejo glede na trenutne potrebe, možnosti skladiščenja in načina delovanja, jih pred predajo kontaktirajte. Seznam slovenskih zavetišč in njihove kontaktne podatke najdete tu.

 

Zavetišče Horjul in organizacije Mačja hiša, Društvo za zaščito živali Pomurja, Društvo za zaščito živali Kranj in Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka pa vsak teden na dveh različnih forumih prirejajo posebne licitacije, katerih izkupiček namenjajo za oskrbo brezdomnih psov in mačk. Vsak posameznik, ki si želi nek predmet nameniti licitiranju, ta predmet poslika in pošlje na ustrezen e-mail naslov. Predmet nato ostane pri vas, vse dokler kupec ne poravna izlicitiranega zneska na račun organizacije, za katero se zbirajo donacije. Podrobnejša navodila in izdelke, ki so na licitacijah si lahko ogledate na portalu mojpes.net in forumu pomagamo-zivalim.si

 

 

fotka2

Komplet DVD-jev, ki išče na forumu pomagamo-zivalim.si išče novega lastnika. Licitiranje za komplet se zaključi v nedeljo, 24. 6. 2012, ob 21:00, izklicna cena za en DVD pa znaša 1 evro, izkupiček pa bo namenjen mucu Jacku (Foto: pomagamo-zivalim.si)

 

2. S ŠE UPORABNIMI OBLAČILI NIKAR V SMETI …

 

V Okoljskem centru na Trubarjevi 50 v Ljubljani vsako zadnjo sredo v mesecu od 17. do 19. ure v organizaciji Ekologov brez meja potekajo izmenjave oblačil, ki potekajo po načelu »odnesi toliko, kolikor prineseš«. Če pa vam ni do izmenjave, lahko uporaben tekstil, ki ga ne potrebujete več, prinesete v Okoljski center vsak delovnik med 10. in 13. uro ter 14. in 17. uro ter s tem podprete projekt Tovarna dela – Tekstil. Večkrat letno Ekologi brez meja skupaj s partnerji prirejamo tudi izmenjave po drugih koncih Slovenije, tako sedaj poteka akcija Očistimo koroške omare. Odvečna oblačila pa lahko prodate prek projekta Predalnica ali pa na modnem bolšjem sejmu. Predalnica je nekomercialna platforma namenjena prodaji in izmenjavi rabljenih oblačil med fizičnimi osebami. Projekt poteka kar prek Facebooka, dodatne informacije pa so na voljo tu.

 

3. KNJIGE NIKOLI NE IZGUBIJO SVOJEGA ČARA…

 

Knjige, na katerih se že vrsto let nabira prah, bi seveda lahko odložili v zabojnik za papir, toda ali jih ni škoda? Možnosti, kako knjigam podariti nov dom je precej. Podarite jih lahko prijateljem, jih odnesete v antikvariat ali pa jih izmenjate na portalu Buksel.

 

fotka3

Knjiga avtorja Emile Zola z naslovom Therese Raquin, ki čaka na novo priložnost na portalu Buksel (Foto: Buksel.net)

 

Eden izmed bolj domiselnih načinov predstavlja akcija poimenovana Knjigobežnice: ljudje puščajo svoje knjige, ki jih ne bodo več brali, na katerikoli (obiskani) lokaciji v Sloveniji. Knjiga svojega novega lastnika najde v trenutku, ko jo ta odpre in v njej najde obvestilo, za kaj pravzaprav gre. Več o omenjeni akciji si lahko preberete tukaj.

 

4. PODARITE IGRAČO IN OMOGOČITE POČITNICE!

 

So vaši otroci že prerasli igrače? Se na nekaterih igračah nabira prah? Podarite igračo in omogočite otrokom iz socialno ogroženih družin udeležbo na aktivnih počitnicah.

 

Play-N-Go-Table1

 

Humanitarno društvo Adra Slovenija organizira bazarje igrač, kjer si bodo lahko obiskovalci v zameno za donacijo izbrali igračo. Bazarji bodo potekali v domovih za ostarele, nakupovalnih centrih, knjižnicah in drugje po vsej Sloveniji. Za izvedbo bazarja igrač potrebujejo igrače, zato vas spodbujajo, da jim podarite igrače, ki jih ne potrebujete več. Igrače naj bodo nepoškodovane, očiščene, plišaste igrače pa tudi oprane. Zbirajo tudi knjige in pripomočke za dojenčke. Igrače zbirajo skozi vse leto. Prinesete jih lahko na katerega izmed bazarjev ali na enega od zbirnih mest po Sloveniji. Več pa na www.adra.si in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascrip.

 

5. JE VAŠ RAČUNALNIK ODSLUŽIL SVOJ ČAS IN NAMEN PRI VAS?

 

Elektronski odpadki predstavljajo eno najhitreje rastočih skupin odpadkov, ki so povrh vsega še nevarni, uporabniki pa ponavadi nismo usposobljeni za to, da bi jih popravili sami in tako je podaljševanje njihove življenjske dobe hitro bolj zapleteno.

 

e-waste-recycling-law-1

 

Zato je še posebej koristen in dobrodošel novi projekt društva Duh časa, Računalniki za socialno ogrožene, v katerem pozivajo vse, naj pri njih oddajo odslužene računalnike. Prostovoljci društva nato iz zbranih računalniških komponent sestavljajo brezhibne računalniške komplete, jih programsko opremijo ter predajo naprej v oddajo novim uporabnikom. Projekt se je ravno začel in potrebuje nove sodelavce. Za sodelovanje pri projektu jim lahko pišete na kontaktni naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pa izpolnite Vlogo za sodelovanje.

 

6. PORTAL POSODIMO.SI - da nam ne bo treba vsega kupiti

 

posodimosi

Preko portala posodimo.si smo dobili priložnost, da nove ali pa še uporabne stvari posodimo drugim za krajši ali daljši (nedoločen) čas. Ko pa jih spet rabimo, jih lahko dobimo nazaj. Tudi tako lahko zmanjšamo potrošnjo in stvari uporabljamo bolj učinkovito.

 

7. SMETUMET – ŠIRENJE KONCEPTA ZMANJŠANEGA SMETENJA IN PROJEKT DRUGA ROKA

 

Kulturno ekološko društvo Smetumet, ki je posledica kritičnega razmišljanja in prevpraševanja problematike odpadkov in odnosa družbe do okolja ter soljudi, zbira celo vrsto reči: kovčke, stare jedilne servise, lesene okenske okvirje, stare plošče – vinilke, stare, polomljene dežnike, žige – štampiljke … Več o njih, njihovem delu in rečeh, ki jih zbirajo pa si lahko preberete tu.

 

Druga roka je program Centra za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo Zarja, v okviru katerega poteka zbiranje, predelava in prodaja rabljenih predmetov. V Centru sprejemajo manjše predmete kot so nakit, okrasni predmeti, steklo, porcelan, igrače, otroška oblačila in opremo, knjige, družabne igre, starine, slike in manjši gospodinjske aparati. Program druga roka tako omogoča vključevanje oseb po pridobljeni možganski poškodbi v družbo in okolje, predelavo in nakup rabljenih predmetov po ugodnih cenah, zmanjševanje revščine in socialne izključenosti in tudi ekološko osveščanje.

 

8. ZBIRAJO SE TUDI PLASTIČNE VREČKE IN STAR PAPIR!

 

Da je uporaba plastičnih vrečk prekomerna, vemo. Pa vendar moramo na to ves čas opozarjati, saj jih še vedno nemalokrat srečamo na pločnikih, ob cestah, na parkiriščih, v parkih in predvsem ob potokih, rekah in morjih. Ni treba, da je tako! Vrečke so lahke in vodoodporne, kar jim daje še posebno praktičnost v primeru dežja. Ampak ne bi zgledalo, da bi si jih kar poveznili na glavo, zato so si tri študentke likovne pedagogike Sara Ferčič, Anita Škrlec in Tadeja Ozmec zamislile inovativen projekt izdelovanja modnih dežnih plaščev. Kako oddati odvečne vrečke, lahko izveste tu.

 

Društvo za zaščito živali Ljubljana vsako leto prireja dve akciji zbiranja starega papirja, in sicer eno v juniju, ki je posvečena svetovnemu dnevu varstva okolja in drugo v oktobru, s katero obeležijo svetovni dan varstva živali. Akcijo so poimenovali „Pomagajmo naravi in osrečimo živali", saj verjamejo v osveščanje in nujnost ohranjanja naravne dediščine, hkrati pa je cilj vsake akcije zbrati toliko kilogramov odpadnega papirja, da zbrana kilaža po finančni vrednosti pomeni sterilizacijo oz. kastracijo ene mačke. Poročilo z junijske akcije in vabilo na naslednjo najdete na njihovih spletnih straneh.

 

Prav tako v letošnjem letu ponovno poteka vseslovenska akcija zbiranja starega papirja poimenovanja "Star papir za novo upanje". Sredstva, zbrana v okviru akcije, bodo podarjena v dobrodelne namene.

 

9. STARA KOLESA IMAJO PRED SEBOJ ŠE PRECEJ KILOMETROV

 

Če ste se vašega kolesa naveličali ali pa to potrebuje zgolj prenova ga lahko zaupate skupini kolesarskih entuzijastov, ki se združujejo pod imenom Pici Bici. Pici Bici namreč ni le kraj za nakup novega urbanega kolesa, temveč ponuja tudi preobrazbo starega mestnega bicikla v novega.

 

fotka4

Eno izmed zavrženih koles, ki ga je ekipa Pici Bici ponovno oživela (Foto: Sabina Ogrič)

 

Komunalno podjetje Snaga pa predlaga še naslednje stvari:

 

10. KOMISIJSKE TRGOVINE Z RABLJENO OTROŠKO OPREMO TER OBLAČILI ZA OTROKE IN ODRASLE

Za tiste, ki se ne želite sami ukvarjati s prodajo, je izvrstna možnost komisijska trgovina. V teh trgovinah sprejemajo in prodajajo rabljena oblačila ter različno otroško opremo (vozičke, avtosedeže, posteljice itd). Denar vam nakažejo, ko stvar prodajo. V Ljubljani imamo eno takšno trgovino za otroke (Smrkolin na Celovški) in dve z oblačili za odrasle.

 

11. (SPLETNI) BOLJŠJI SEJEM, (SPLETNI) OGLASNIKI, SEJEM STARIN, DARITVENI (SPLETNI) OGLASNIKI IN POSREDOVALNICA RABLJENIH PREDMETOV

 

Ljudje potrebujejo ali si želijo vse mogoče − od orodja in volne do rastlin ali lopate. Vse to lahko za kak evro prodate na Bolšjem sejmu, ki je odprt vsako nedeljo od 8. do 13. ure na Cesti dveh cesarjev na ljubljanskem Viču. Seveda pa lahko za vas odvečne stvari (za druge pa dobro ohranjene predmete, kamor spadajo tudi lestenci in otroške banjice) na ogled postavite in prodate s pomočjo spletnih oglasnikov. Če imate starine, jih lahko ponudite obiskovalcem sejma starin, ki ga vsako nedeljo dopoldne organizirajo v stari Ljubljani, ali pa jih ocenite v najbližji starinarnici. Vzmetnico, štedilnik, še zapakiran laminat ali zbirko starih revij lahko kadar koli podarite prek daritvenega oglasnika www.podarimo.si, vaše daritvene ponudbe pa lahko posredujete tudi na radijske postaje in v uredništva mnogih revij in časopisov.

 

Posredovalnica rabljenih predmetov, ki deluje v okviru društva Kralji ulice, z veseljem sprejema predmete, ki so pri vas že odslužili svoj namen. Kralji ulice staro robo spremenijo v novo rabo, saj predmete s prodajo po nizkih, simbolnih cenah vključijo v ponoven obtok. Z nakupom v posredovalnici dejanje potrošništva dobi solidarnostni pomen, saj posredovalnica omogoča pridobivanje delovnih izkušenj ter zaposlitev brezdomnim in drugim socialno izključenim posameznikom, obenem pa je zaradi nizkih cen dostopna ljudem v slabšem materialnem položaju. Posredovalnica Stara roba, nova raba stvari sprejema vsak delavnik na Poljanski 14 v Ljubljani, in sicer med 12. in 17. uro, ob četrtkih med 10. in 17. uro ter vsako soboto med 10. in 14. uro.

 

12. DOBRODELNE ORGANIZACIJE, MATERINSKI DOMOVI, VARNE HIŠE IN ZAVETIŠČA ZA BREZDOMCE

 

Včasih se zgodi, da ima neka ustanova trenutno dovolj opreme/oblačil, kar pa naj vas ne odvrne od namere, da bi rabljena oblačila, obutev, posteljnino, kuhinjsko posodo in otroško opremo ter igrače podarili. Številne ustanove nimajo prostora za shranjevanje, pa tudi škoda je, da bi stvari stale medtem ko bi jih nekje drugje zares potrebovali. Morda je še najbolje, da najprej pokličete v posamezno ustanovo in se dogovorite za prevzem. Informacije o materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in dnevnih centrih za brezdomce dobite na vsakem Centru za socialno delo ali s klikom sem in sem.

 

13. CENTER PONOVNE UPORABE (Reuse center)

 

Center ponovne uporabe pri občanih ali podjetjih/ustanovah prevzame, odpelje in pripravi za ponovno uporabo izdelek, ki za nekoga predstavlja odvečno blago. Gre za pohištvo, opremo za dom, računalniško opremo, gospodinjske aparate, igrače, športno in otroško opremo, knjige itd.

 

Prvi tovrstni center v Sloveniji od leta 2011 obratuje v Tuncovcu pri Rogaški Slatini, pred kratkih pa se je odprl tudi Center ponovne uporabe – enota Tepanje.

 

 

Imate tudi vi kakšno idejo, kam s starimi rečmi?

Zaupajte nam jo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Vaše predloge bomo z veseljem objavili na naši spletni strani.