Objavila Katja Sreš in Urša Zgojznik, dne 1. july 2016, 14:07

Danes je v Ljubljani potekala okrogla miza na temo krožnega gospodarstva, ki smo jo organizirali Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Ministrstvo za okolje in prostor in Ekologi brez meja. Dr. Janez Potočnik je predstavil pomen in nujnost preoblikovanja v družbo krožnega gospodarstva, na okrogli mizi pa je evropski poslanec Franc Bogovič s sogovorniki predstavil vlogo poslancev pri sprejemanju svežnja ukrepov o krožnem gospodarstvu.

Dr. Janez Potočnik, bivši Evropski komisar za okolje, strateg in zagovornik krožnega gospodarstva v svetu je poudaril: “Recikliranje je samo izhod v sili, za spremembo linearnega ekonomskega modela v krožnega je potrebno usmeriti vso energijo v inovacije, nove poslovne modele, dizajne produktov in odgovorno obnašanje potrošnikov.”

MKP 38070107
Janez Potočnik: "Krožno gospodarstvo ni samo recikliranje, recikliranje je izhod v sili!" (foto: Maša Kores)

"Krožno gospodarstvo je prava odločitev, ki mora postati nov model, ne zgolj kup papirjev, kup ciljev. Postati mora način življenja,” je povedal evropski poslanec Franc Bogovič, ki je izpostavil primere dobre prakse v Sloveniji in v Evropi, kjer že ustvarjajo konkurenčno prednost z uveljavljanjem krožnega gospodarstva.

MKP 38420107
Na okrogli mizi, ki jo je povezovala mag. Ladeja Godina Košir, so sodelovali Uroš Vajgl (Ministrstvo za okolje in prostor), Franc Bogovič (evropski poslanec), dr. Janez Potočnik (so-predsednik UNEP-ovega mednarodnega raziskovalnega odbora), Erika Oblak (Ekologi brez meja) in Mirko Šprinzer (SpRiNG) (foto: Maša Kores)

Na okrogli mizi so sodelovali še Erika Oblak iz Društva Ekologi brez meja, predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Uroš Vajgl ter Mirko Šprinzer, idejni vodja Slovenske mreže krožnega gospodarstva, in prišli do zaključka, da je sveženj še vedno zgolj predlog, ki zahteva javno razpravo. Pri tem pa je potrebna vključitev vseh deležnikov v razpravo, prehod pa bo mogoč le z delovanjem od spodaj navzgor.

MKP 39280107
Okrogle mize se je udeležilo 100 udeležencev, ki so dobili odgovore na temo krožnega gospodarstva iz prve roke (foto: Maša Kores)

Pišeta: Katja Sreš in Urša Zgojznik