Objavljeno dne 8. april 2014, 10:04

Mreža Let's do it je že konec 2012 začela načrtovati projekt Let's do it Mediterranean!, s pomočjo fundacije Anna Lindh pa je lani jeseni končno zaživel. Kulminacijo bo letos dosegel 10. in 11. maja po skoraj celotni obali našega skupnega morja. 

plastika in živali v morju

O težavah, ki jih povzročajo odpadki v morju smo pisali že večkrat, predvsem v povezavi s plastiko in lansko akcijo Čista obala 2013. Splet je poln ganljivo-groznih slik, kot je ta na desni in tudi že vemo, da otoki morske plastike obstajajo v vseh oceanih, ne samo v Pacifiku. Sredozemsko morje ni nobena izjema in je zaradi svoje lege in zaprtosti še bolj na udaru.

 

Tako je padla odločitev, da države, kjer so že potekali projekti v stilu Očistimo Slovenijo, poskusimo navdušiti še ostale somorščake, da naredijo nekaj podobnega. In da skupaj poskusimo izboljšati tudi stanje morja, saj v oceanih vsako leto konča okoli 7 milijonov ton odpadkov.

 

logo

Nastal je projekt Let's do it Mediterranean!, v njem pa po zaslugi fundacije Anna Lindh sodelujejo skoraj vse sredozemske države. Tudi Izrael in Palestina, Ciper, Grčija in Turčija. Izjeme so le Sirija (vojna) ter drobna Gibraltar in Monako.

 

10. in 11. maja bodo po vseh mediteranskih državah potekale čistilne akcije vodnega in obvodnega sveta. Zraven je tudi Slovenija, kjer bomo v soboto 10. maja organizirali dogodek na obali. Podrobnosti sledijo v kratkem na naši FB strani pod zavihkom Dogodki, saj je šel prvotni skrivni načrt zadnji hip po zlu.

 

 Vabljeni, da se nam pridružite! 

 

 Piše: Jaka Kranjc